93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok

2022.06.10. 11:30

Amit még mindig jó kézbe venni

A szabadtéri könyves találkozó országszerte nagy hagyományú kulturális rendezvény.

Nagy-Hankó Krisztina

Könyvheti megnyitó – az olvasnivalóé és a gondolatoké a Könyvtér ezekben a napokban. Fotó: Vajda János

Megnyitották csütörtökön a 93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok programjait Miskolcon, az Erzsébet téren, mely Könyvtérré alakul egészen szombatig.

Tavaly rendhagyó időpontban szeptember elején valósult meg a rendezvény. Idén a korábbi években megszokott időponthoz és helyszínhez visszatérve ismét június elején rendezte meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a jeles eseményt. Erre az alkalomra idén is megjelent a Könyvheti Újság. A szervezők a hagyományokhoz hűen most is megkoszorúzták a könyvhét megálmodója, Supka Géza tiszteletére 2019-ben elhelyezett emléktáblát azon a helyen, ahol a könyvhét ötlete először elhangzott: az Erzsébet téri MAB-székházban.

Hagyományteremtés

A magyar könyves ünnepek hagyományát az olasz példa indította el, ahol 1927. május 17-én szervezték meg az első nemzeti könyvnapokat. Ennek mintájára kezdeményezte Supka Géza író, folyóirat-főszerkesztő 1927. június 5-én, pünkösd vasárnapján Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épületében tartott nagygyűlésén a magyar könyvnapok hagyományteremtő megszervezését. Az első ünnepi könyvhetet 1929-ben tartották.

Ahogyan az író megálmodta

Sorsfordító idők és események tanúja a tér, ahol a könyvhét rendezvénye zajlik. Miskolc büszke, amiért az első gondolat, hogy a könyvet ünnepeljék, ebben a városban született – mondta Varga Andrea alpolgármester beszédében.

A mai világban mindent túl gyorsan akarunk, nincs időnk megélni az igazi érzéseket, élményeket – hangsúlyozta Szabó Gergely, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében. Egy regény vagy verseskötet elolvasása elgondolkodtat, általa fejlődhetünk, gazdagodhatunk, ezt az eszmét kell továbbadni a fiataloknak is – tette hozzá az alelnök.

Akit megszólított a könyv

Fák, könyvek és emberek címet viselő alkotásának felolvasásával és hozzáfűzött gondolatokkal nyitotta meg az ünnepi könyvhetet Szabó T. Anna József Attila-díjas író, költő, műfordító. A művész arra biztatta a jelenlévőket, hogy legyen saját könyvtáruk otthon, amelyben biztonságban érzik magukat, úgy, ahogyan ő is. Majd hangsúlyozta azt is, az ő életében milyen különleges helyet foglal el a könyv és a papír, amire a könyvek íródnak, de mindez hasznavehetetlen az ember nélkül, aki párbeszédet folytat az írással. A könyvek egy része ma már virtualitásba költözött, de akit egyszer megérintett gyermekkorában a könyv mint izgalmas tárgy, az továbbra is vágyik arra, hogy nyomtatásban foghassa a kezébe – hangoztatta az író.

Az ünnepélyes megnyitó előtt a Vaga Banda muzsikált a közönségnek, majd a színpadon további koncertekkel folytatódott a program. A rendezvényen a már megszokott kísérőprogramokkal: dedikálással, pódiumbeszélgetésekkel, valamint kedvezményes könyvvásárral várták az érdeklődőket. Az Erzsébet téren felállított sátrakban bőséges a kínálat, miskolci szerzők művei is helyet kaptak.

Szombaton mindez kiegészül gyermekprogramokkal is, hiszen az esemény nem csak a felnőtteknek szól.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában