Létesítmény

2022.01.11. 18:00

Kiállítás a légópincében Ózdon

Helyben talált és gyűjtőktől vásárolt tárgyi eszközökkel rendezték be az Ív úton található létesítményt.

Forrás: Marosréti Ervin

Az egykori kohászváros kiterjedt légópince-hálózattal rendelkezik, amelyről a fiatalabb korosztály jóval kevesebbet tud az idősebbeknél. Most azonban az önkormányzat egy pályázati lehetőséget kihasználva állandó kiállítást alakított ki egy ilyen helyszínen. Az Ív úton most már a nagyközönség számára is látogatható az érdekes helyszín. A berendezésnél használták azokat a tárgyi emlékeket, amelyeket a helyi légópincékben találtak, valamint gyűjtőktől is vásároltak, hogy a vendégek számára teljes képet tudjanak nyújtani.

 

Régi terv volt 

 

– Hat éve szerettem volna, hogy a lakosság számára is megmutassunk egy ilyen helyet – fogalmazott a pincével és a tárlattal kapcsolatban Janiczak Dávid polgármester. – Azóta kerestük rá a pályázati lehetőséget, amely aztán meg is jelent, így éltünk a lehetőséggel. A sikeres tervek és elbírálás után jöhetett a felújítás, ami ugyancsak a terveknek megfelelően alakult. Valamivel korábbra terveztük az átadást, de a vírushelyzetben számos tényező megnehezítette a dolgunkat. Mostantól viszont már bárki betekintést nyerhet ebbe a különleges világba.

 

Új értelmet kapott 

 

Ózdon nem csupán a légópince-hálózat, hanem a polgári védelem is nagy hagyományokra tekint vissza. Erre az időszakra a helyi tűzoltóparancsnok emlékezett vissza.

 

– Hosszú idő telt a két világháború és az ötven évvel ezelőtti tiszai árvíz óta, amikor ezeket a pincéket napi szinten kellett használni. Most azonban új értelmet nyert a hely, új küldetést kapott – tette hozzá Tőkés Tamás. – Sok éven keresztül egy funkció nélküli, az önkormányzatnak terhet jelentő létesítmény volt, amely mostantól ismét értelmet nyert. Ózdon és a környéken egyedülálló és nyugodtan mondhatom, hogy világviszonylatban is párját ritkító a létesítmény, amelyre mindenki nagyon büszke lehet. 

 

A LégÓzd megnyitóján Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője hozzátette: alkalma nyílt eljutni Sopronba, ahol megtaláltak egy magángyűjteményt. Egy olyan ember munkája nyomán, aki az életéből hosszú időt áldozott arra, hogy ezeket a relikviákat összegyűjtse. Ő pedig alkalmasnak találta az ózdi helyszínt arra, hogy ezt az anyagot egyben tartva bemutassák a látogatóknak.

 

Érdekes tárgyak 

 

Az első vendégek között voltak iskolai csoportok, amelyek a megnyitót követően az elsőtől az utolsó centiig végigjárták az állandó kiállítást. Láthatták a kialakított orvosi szobát, speciális öltözékeket, gázálarcokat. Emellett híradástechnikai, sugárzás- és légsebességmérő műszereket is. Az önkormányzatnál azt szeretnék, ha a jövőben a jelenlegi tárlatot bővíteni tudnák, és a pincerendszer újabb részeinek felújítására nyílna lehetőség.

 

(A borítóképen: Az Ózdon átadott légópince egyik része)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában