Komolyzenei fesztivál

2021.10.02. 18:00

A muzsika áthatol a falakon is

Hét város adott, ad otthont a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztiválnak.

Hegyi Erika

20210817 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Szimfonikus Zenekar évadnyitó társulati ülése, a Zenekar székházában. képen: Antal Mátyás karnagy, művészeti vezető

Fotó: Ádám János

Miskolcon rendezik a fesztivál zárókoncertjét október 4-én a Művészetek Házában este fél 8-tól. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás, az együttes művészeti vezetője vezényli. Közreműködik a debreceni Kodály Kórus és Brickner Szabolcs (tenor).

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál megálmodói és alapítói Bonnyai Apolka zongoraművész, valamint férje, Bajkai István országgyűlési képviselő. A zenei rendezvénysorozatot hagyományteremtő jelleggel hozták létre, hogy a Kárpát-medencében élő népek sokszínű zenei kultúráját, művészeti tevékenységét bemutassa, együttműködésüket segítse, s hogy ifjú tehetségeket fedezzen fel és támogasson. „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nemes erőt ad a zene a Kárpát-medencei népek sorsközösségének, megmutatva a világnak az itt született zeneszerzők, előadóművészek, zenetudósok és alkotói közösségek kultúrateremtő erőfeszítéseit és nagyságát. Hitvallásunk, hogy a zene áthatol olyan falakon is, amelyek elsőként áthatolhatatlannak tűnnek, megtermékenyítő erejével építi és ápolja a páratlan kárpát-medencei kultúrát, élhetővé és zengővé teszi a hagyományokat, kiáradó szépségével elsimítja a félreértéseket, a békétlenségek helyébe békét hoz” – fogalmaztak a fesztivál alapítói.

Felkérés volt

A programsorozat különlegessége, hogy a koncerteket egymás utáni napokon, de a Kárpát-medence különböző városaiban rendezték (rendezik): Budapesten, Debrecenben, Szabadkán, Pozsonyban, Ungváron, Kolozsváron és Miskolcon.

– Bonnyai Apolka zongoraművész, kiváló kolléganőm hívott fel, hogy szeretné, ha a Miskolci Szimfonikus Zenekar is adna egy koncertet a fesztivál keretében – idézte föl Antal Mátyás karmester. – Természetesen a felkérés a zenekarnak szóló elismerés. Kérte, hogy az esten szerepeljen egy Lajtha László-mű is, mivel a zeneszerző megbecsültség terén nincs az őt megillető helyen. Tőle az In memoriam című művet játsszuk, melyet 1942-ben írt, a II. világháború addigi áldozatainak tiszteletére. Elhangzik még Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus és Bartók Béla Concerto című műve is – mondta lapunknak Antal Mátyás.

(A borítóképen: Antal Mátyás vezényli majd a Miskolci Szimfonikus Zenekart)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában