17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.11. 11:30

Filmünnep újratöltve

A péntek esti ünnepélyes megnyitóval – egy év kihagyás után – elstartolt a 17. CineFest nemzetközi filmfesztivál Miskolcon.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

A hagyományokhoz híven Bíró Tibor fesztiváligazgató és Veres Pál, Miskolc megyei jogú város polgármesterének köszöntőjével indult útjára a kilenc napig tartó filmünnep. A fesztiváligazgató mindenekelőtt örömét fejezte ki azért, hogy újra megrendezésre kerülhetett ez az esemény, és különösen jó látni, hogy a közönség érdeklődése lankadatlan. Nagyon várták már a filmbarátok, hogy a kultúrának ezt a mozgóképes szeletét élvezhessék. Kivételesen gazdag kínálattal találkozhatunk, mintegy százhuszonhárom film kerül bemutatásra a programban – mondta.

Ünnep Miskolcnak

„A mai nap minden: ünnep Miskolcnak, a miskolci kultúrának, ünnep a magyar mozivilágnak, és reméljük, ma már kicsit a nemzetközi mozivilágnak is. Újra él a CineFest, ami miatt nagyon boldog vagyok, hiszen egy Coviddal, járványügyi intézkedésekkel, maszkokkal, üres utcákkal és üres mozitermekkel töltött másfél év után újra itt lehetünk együtt. A CineFest ma fontosabb, mint valaha, mert újra él, lélegzik egy olyan rendezvény, amely a város életének kitörölhetetlen eleme immár tizenhét éve” – fejtette ki a polgármester, aki szerint jobbnál jobb filmek érkeztek Miskolcra, számos híres nemzetközi fesztivál díjnyertesei és más kiváló alkotás, köztük magyar filmek is. Ennek a fesztiválnak a megrendezése egy igazi küldetése a városnak.

Büszkék a díjra

A megnyitóünnepség fénypontja volt a díjak átadása és a nemzetközi zsűri tagjainak bemutatása. CineFest-életműdíjat kapott Tony Gatlif algériai származású francia filmrendező, producer, aki olyan alkotásokat jegyez, mint a Latcho Drom, amelyet a cigányzene „himnuszának” tartanak, avagy a Száműzöttek, amely a legjobb rendezés díját nyerte el Cannes-ban.

„Büszke vagyok erre a díjra, nagyon megérintett. Jó egy olyan országba jönni, ahol ennyire elismerik a munkámat. Több filmemben szerepelt már Magyarország, de a nyelvet sajnos nem tudtam megtanulni, számomra nagyon nehéz” – mondta a filmrendező.

A CineFest Európai Mozi Nagykövete díját idén Daniel Olbrychski lengyel színész érdemelte ki, aki Andrzej Wajda szinte minden filmjében szerepelt, számos nemzetközi alkotás mellett.

„Életem során többször volt szerencsém együtt dolgozni a mozivászon két nagy költőjével, Andrzej Wajdával és Jancsó Miklóssal, akiket összekötött a kivételes tehetség és a minden elnyomás elleni kemény harc. »Két nemzet van egyesűlve bennünk, S mily két nemzet! a lengyel s magyar! Van-e sors, amely hatalmasabb, mint. E két nemzet, ha egy célt akar?«” (Petőfi Sándor: Az erdélyi hadsereg – a szerk.) – idézte a szintén nagy szabadságharcos magyar költőt.

A lengyel színészt vastapssal ünnepelte a mozi közönsége. A díjazottak az oklevél mellé egy-egy alkotást kaptak Vágó István miskolci szobrász- és tűzzománcművész műhelyéből.

Nemzetközi zsűrivel

A díjak átadása után a zsűri tagjait szólították színpadra, akik közel egy tucat országból érkeztek, Csehországtól Németországon, Horvátországon, Dánián és Norvégián át Izraelig.

A fesztiválnak a filmes szakemberekből álló zsűrijén kívül van egy ökumenikus zsűrije is, amelyben papok, lelkészek is helyet foglalnak, akik ezen hivatásuk mellett filmes és kommunikációs szakemberek is.

(A borítóképen: Tony Gatlif kapta a fesztivál életműdíját, Daniel Olbrychski pedig az európai mozi nagykövete lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában