eredeti alkotások

2021.07.19. 16:00

Öregdiák rajzolja az országot

Szoboszlay Andrásnak az a célja, hogy megmutassa, milyen szép országban is élünk.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az ország legjelentősebb kultúrtörténeti emlékeit, természeti szépségeit szeretné megrajzolni Szoboszlay András grafikus és festőművész. Az egykori sárospataki diák, a neves teológiaprofesszor, a Nagykönyvtár egykori igazgatója, dr. Újszászy Kálmán unokája nagyszabású akciója során az egész országot bejárja. Szoboszlay András a gimnáziumot és a református teológiát is Sárospatakon végezte el. A gimnáziumban Borsi Antal szobrászművész volt a rajztanára, de nyaranta szintén sokat tanult a városban dolgozó és alkotó képzőművészektől. Közöttük a Sárospatak festőjeként emlegetett – ma már nyugalmazott – főiskolai tanártól, Molnár Iréntől, aki életre szóló útmutatást adott neki azzal, hogy a városképek, hangulatok ábrázolására biztatta, amely ma is meghatározza András művészetét. Érettségi után általános iskolai hitoktatóként dolgozott Budapesten, ám közben elvégezte az akkori Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) mozgóképes animáció szakját is. Ezt követően neves fővárosi reklámstúdiókban dolgozott, mígnem néhány évvel ezelőtt egy leépítés következtében munkanélkülivé vált.

Sokan nem hiszik el neki, de úgy véli: jobb dolog nem is történhetett volna vele, hiszen most már azzal foglalkozhatott, amit igazán szeret: a rajzolással. Előbb még reklámmal is, majd kizárólag csakis rajzzal foglalkozott. Mint elmondta, nagyon nehéz időszak volt ez az életében, mivel „nem dörömbölt az ajtón azonnal a siker”, de a lassú építkezés végül meghozta az eredményeket. Úgynevezett urban sketching stílusban készül a képeinek többsége.

Városképek ajándéktárgyakon

Előbb az eredeti alkotásait próbálta értékesíteni, amelyek – mint mondja – nagyon tetszettek az embereknek, de egy-egy képért nehezen adták meg a magasabb árat. Így aztán többlépcsős próbálkozás után különböző ajándéktárgyakra – rajzfüzetekre, képeslapokra – kerültek a képek, amelyeknek így nagy sikerük lett. Budapesti kávézókban, a fővárosi utcákon, köztereken alkotott, utcarészleteket, életképeket vetett papírra. Legismertebb képe az egyik budapesti sárga villamost ábrázolja.

Szívesen vállalja életképek rajzolását esküvőkön, eseményeken. A pandémia ideje sem telt el eseménytelenül, közösségi oldala követői számára online rajzoktatást tartott, kihívást teljesített. Most azonban önálló projektbe kezdett, vagyis ellátogat hazánk jellegzetes tájaira, a városképek mellett a természet szépségeit is szeretné visszaadni. Bevallása szerint az a célja, hogy megmutassa, milyen szép országban is élünk. A képekhez néhány sorban magyarázó szöveg is kerül majd abba a képeskönyvbe, amely összegzi ezt a munkát. Hozzátette: már többen is segítik ezt a vállalkozását, és pályázott is a költségekre, ahonnan még nem érkezett visszajelzés. Kiemelte: sárospatakiak is támogatják, ennek köszönhetően az első túrára el tud indulni.

(A borítóképen: Szoboszlay András alkotás közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában