szoborpark

2021.07.08. 12:00

Litván művészek alkotásait avatták fel Tokaj városában

A városban korábban is alkotó litván művészek munkáit már egy komplett szoborparkban tekinthetik meg az érdeklődők.

Bacsó István

Forrás: ÉM

A napokban avatták fel a város közterén Szent Hedvig és II. Ulászló fából faragott szobrait, amelyeket a balti állam adományozott a városnak.

Lengyel vonal

A lengyelek és litvánok által Jadwigaként ismert királynő I. Lajos magyar, horvát és lengyel király lánya volt, apja halálát követően foglalta el a lengyel trónt. Feleségül ment Jagelló litván nagyfejedelemhez, akivel közösen a litván népet áttérítette a keresztény hitre. Fiatalon hunyt el 1399- ben, a római katolikus egyház 1997-ben avatta szentté.

A több mint kétmillió forint értékű szobrokat még december végén szállították Litvániából Tokajba. Az önkormányzat a belvárosban állította fel azokat, ahol egy külön szoborparkban őrzik a litván művészek alkotásait.

„Azt, hogy településünk a mai napon újabb műalkotásokkal gazdagodik, leginkább Vytautas Pinkus nagykövet úrnak köszönhetjük. Rendkívül konstruktívan állt kérésünkhöz, fél év sem kellett hozzá, és a szobrok már Tokajban voltak, amiért nagy köszönet illeti őt” – mondta Posta György polgármester ünnepi beszédében, amelyben külön köszönetet mondott azoknak is, akik a szobrok elhelyezésében segítettek.

Tokaj és a nagykövetség együttműködése körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött, ám maguk a litván művészek már a kilencvenes évek elején felfedezték a várost, és szívesen jönnek ide alkotni.

Otthon faragták ki

„Sajnos a világjárvány nem tette lehetővé, hogy ezeket az emlékműveket most helyben készíthessék el a litván művészek, ezért otthon faragták ki az alkotásokat, amelyeket most felavattunk. Hedvig és Jagelló II. Ulászló házasságának komoly hatása volt nemzetünk történelmére. Államiságunk szempontjából a kezdetet jelenti ez a házasság, amellyel egy négy évszázadig fennmaradó litván–lengyel állam jött létre. Nemzeteinket a múltban a függetlenségért vívott küzdelmek is öszszekötötték. Önök elsőként nyitották ki a vasfüggönyt, mi pedig szintén elsőként, még a Szovjetunió felbomlása előtt, kinyilvánítottuk függetlenségünket” – emlékeztetett a nagykövet.

„Egykori diplomataként pontosan tudom, hogy egy ilyen eseménynek mekkora jelentősége van az emberek, a közösségek számára. Az, hogy több ország nagykövete itt ül körünkben, óriási dolog. Ezek a szobrok mindig emlékeztetni fognak arra, hogy mi itt együtt tudjuk ünnepelni közös történelmünket Európában” – mondta Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője.

A barátság jegyében

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Európai Főosztályának vezetője is köszönetet mondott a litván félnek a szobrokért. Bucsi-Szabó Edit a két ország szoros és jó kapcsolatát méltatta, példaként említve azt, hogy a vilniusi katedrális Szent László-kápolnája és -szobra magyar támogatással újul meg a Hungary Helps program támogatásával.

A szobrokat leleplezésük után Lengyelország képviseletében Jerzy Snopek nagykövet koszorúzta meg.

(A borítóképen: Az átadás pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában