kiállítás

2021.06.14. 16:00

Megnyílt a XXV. Téli Tárlat Miskolcon

A fél év késéssel megrendezett kiállítás lehetőséget ad a pandémia miatti számvetésre.

Fotó: Bujdos Tibor

Fél évvel az eredetileg tervezett időpont helyett most, szombaton nyitották meg a térségben élő és a Miskolci Galériához távolabbi vidékekről is kötődő képzőművészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló XXV. Téli Tárlatot. A seregszemle megrendezését mostanáig a pandémia késleltette.

Nagy múltú kiállítás

A két évszaknyi távolság miatt előálló különleges körülményre – hogy tudniillik ez most nyári Téli Tárlat – utalt ugyan néhány szófordulat a megnyitóbeszédekben, de jobban kihallatszottak a szövegekből a múltra – és némileg a jövőre – utaló mondatok.

A Téli Tárlat hagyomány a városban: először 1970-ben rendezték, és már annak is voltak a magyar képzőművészeti életben megnevezhető, mintaadó előzményei: a Műcsarnok szezonális kiállításai. A helyi mustra saját történetének visszatérő alkotói közül virággal köszöntötték a 18 alkalommal kiállító Varga Éva szobrászművészt és Máger Ágnes festőművészt, aki műveivel 23 alkalommal jelent meg a mindenkori téli tárlatok közönsége előtt.

Megtartanák a jövőben is

A városi vezetés elkötelezett a Miskolci Galéria megtartása és programjainak megrendezése mellett – ezt emelhetjük ki Ignácz Dávid jegyző köszöntőjéből, ami azért is fontos és ígéretes megjegyzésnek tűnik, mert átalakulóban van a megyeszékhely művészeti, kulturális, közművelődési élete, miközben 2019 októbere óta késik az ezt a folyamatot megalapozni hivatott városi kulturális koncepció bemutatása.

 

Messzebbre tekintett a kiállítást rendező Kónya Ábel grafikus, a Miskolci Galéria intézményvezetője, aki a tárlaton látható sok kvalitásos műre hívta fel a figyelmet, és a művészet értékeinek befogadása mellett arra is biztatott: az emberek vásároljanak műalkotásokat, mert ez elengedhetetlen feltétele magának az alkotásnak, a művészet megmaradásának.

A pandémia is értelmezi

„A kiállítás műfaji és technikai szempontból tág merítést nyújt: a sokszorosító grafikai eljárások mellett a hagyományos festészeti megoldások, főleg a kétdimenziós képek dominálnak, míg a plasztikai, fotó- és videóművek kisebb számban vannak jelen. Annak ellenére, hogy a felhívásban nincsen tematikus megközelítés, mintha a válogatott művek mégis egy irányba mutatnának: antropológiai vizsgálódások lennének még a nonfiguratív vagy tárgyi-természeti részleteket tartalmazó művek esetében is.” A művek részletes elemzését Boros Lili kiállítást megnyitó írása adta – ezt a művészettörténész betegsége miatt Hajdu Ildikó, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese olvasta fel. A sokfelé tartó alkotói munka a jelenben összegződik, ez derült ki az elemzésből: „szinte mindenkit érintett az, hogy a világjárvány miatt egyik napról a másikra alakultak át a mindennapok keretei, az emberi kapcsolattartás formái. Ezek a változások különböző módon vannak/voltak hatással a művészi alkotómunkára, s ha áttételesen is, de váltak tematizálttá a műalkotásokban. (…) Az emberi egzisztenciát középpontba állító műveknek lett egy aktuális, pandémia felőli olvasata, értelmezése is. Így a művészet arra ad lehetőséget, hogy számot vessünk közelmúltunkkal, jelenünkkel, a szubjektív megtapasztalás lehetőségeivel.”

(A borítóképen: Borgó munkája a Téli Tárlaton – a művész visszatérő kiállítója a szemlének)

Díjazottak

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nagydíja:

Lenkey-Tóth Péter

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. díja:

Szepessy Béla

Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria kiállítási díja:

Horváth Kinga

Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria díja: Durucskó Zsolt

MissionArt Galéria Kft. díja: Balogh Kristóf József

MŰÚT Irodalmi, Művészeti Folyóirat díja:

Madácsy István

Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. díja:

Kótai Tamás

Spanyolnátha művészeti folyóirat díja:

Kótai Tamás

Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete díja:

Góré Szabina

ArtPont Művészellátó Kft. díja:

Góré Szabina

Múzsák Kertje Alapítvány és a Lácacsékei Művésztelep díja:

Miklós Gábor

A tények

Az eddigi 25 alkalom 766 kiállító művésznek adott lehetőséget a bemutatkozásra, közülük többen régóta visszatérőek.

(Forrás: Madarász Györgyi, a Miskolci Galéria munkatársa)

A kiállítás 2021. június 12. és július 4. között látogatható hétfő kivételével 9–17 óráig.

A XXV. Téli Tárlaton láthatóak fotóriporter kollégánk, Ádám János Sodrásban című munkái is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában