népművészet

2021.05.20. 19:45

Gránátalma-díjat kapott a miskolci aranyműves a pitykegombjaiért

A népművészet egyik legelőkelőbb díját kapta meg a 27 éves, miskolci aranyműves.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Kovács Levente különleges tárgyakkal, ezüst pitykegombokkal nevezett az Élő Népművészet Kiállítás – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás alkotói pályázatára. Munkáját a legmagasabb kitüntetéssel, Gránátalma-díjjal értékelték, fémművesség kategóriában.

– Egyáltalán nem számítottam a díjra, mert aktívan csak néhány éve készítek pitykegombokat. Már annak is nagyon örültem, hogy az Élő Népművészet Kiállítás regionális fordulóját megnyertem – mondta Kovács Levente. – A sikeremet kicsit annak tulajdonítom, hogy ilyen tárgyakkal nem sokan foglalkoznak és mindig részletes kidolgozásra törekszem.

Több száz éves divat

A gombok hiteles elkészítéséhez Leventének kutatást kellett végeznie.

– A pitykegombok hátterének is utánajártam, amiben Barsi Csaba néprajzkutató és népzenész volt segítségemre. Leginkább megrendelőimen keresztül szerettem meg ezeket a viseleti kiegészítőket, akik általában nagyon önazonos művész emberek. Több száz éves gombokat re­konstruálok, amelyek a paraszti kultúrából maradtak ránk az ország egész területéről. Most a kiskunsági csavart, barázdált, ezüst pitykegombjaimra kaptam a Gránátalma-díjat. Sokféle ötvözetből – ezüstből, rézből, alpakkából – készültek a gombok, ma leginkább népviseleteken láthatók. Népzenészek között sokan gyűjtik és cserélgetik ezeket. Emellett főfoglalkozásként, mint aranyműves egyedi tervezésű ékszereket készítek Budapesten – számolt be az alkotó.

Kézműves felmenőkkel

Családja és tanárai is inspirálták a művészt, hogy mutassa meg magát szakmai zsűri előtt is.

– A kézműves szakmában nagyapám és édesapám Kovács J. Attila többszörös díjnyertes cipészmester hivatása is motivált. Apukám többször javasolta, hogy induljak el versenyeken. Diákkoromban először a Szentpéteri versenyen értem el szép eredményeket, amely Szentpéteri József magyar ötvösmesterről kapta a nevét. Fata György dísz­műkovács, iparművész és J. Szalay Edit ötvös, iparművész tanáraim alkotásaiból különösen sokat tanultam, akik meghatározó alakjai voltak a művészeti képzésnek. Aztán Miskolcról a fővárosba költöztem és az aranyműves iskolát már itt végeztem el – osztotta meg a díjazott.

Megtekinthetők a gombok

Az elmúlt pár évben több szakmai sikert ért el az ékszerkészítő.

– 2016-ban megnyertem a Magyar Kézműves Remek díjat egy ékszerkollekcióval. A karanténidőszakban készített pitykegombsorommal neveztem a budapesti Hagyományok Háza, „Most van időm alkotni” című pályázatára, ahol szintén nyertem. Tehát ebben az évben a jelenlegi már a harmadik oklevelem, ha a regionális fordulót is beleszámítom. A díjazott munkáim egy ideig csak online voltak láthatók az Élő Népművészet virtuális kiállításán, a Hagyományok Háza honlapján, de most már személyesen is megtekinthetők – tudatta Kovács Levente.

(A borítóképen: Kovács Levente aranyműves pitykegombmester)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában