magyar költészet napja

2021.04.09. 13:00

Virtuális versünnep

Online programokkal készül a magyar költészet napjára a megyei könyvtár és fiókkönyvtárai.

Detzky Anna

Lillafüredi képek, Palotaszálló, Hámori tő, Anna barlang, függőkert, vaskohó, pisztrángos

Forrás: MW

Fotó: AS

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik hazánkban, de az ünnep régebben indult.

Első alkalommal 1956 júniusában tartották meg, a nyári ünnepi könyvhéten. A következő költészet napját a Magyar Írók Szövetsége javaslatára pedig 1961-ben rendezték. Három év múlva, csak 1964-ben kötötték össze József Attila születésnapjával. A jeles napot Magyarországon kívül, a szomszédos országok magyarlakta területein is megtartják. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Előadások és vetélkedők

Ezt a hagyományt követi fiókintézményeivel a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel azonban a programjaikat a Lillafüredi függőkertből, a Költészet teraszáról és a József Attila szobortól az online térbe, honlapjukra és a központi könyvtár Facebook-oldalára helyezték át.

A változatos események között a gyerekek, de a költészet és irodalom iránt rajongó felnőttek is megtalálhatják a kedvükre valót.

A legtöbb rendezvény József Attila személyéhez vagy költészetéhez kötődik, de azért, hogy a kicsik is be tudjanak kapcsolódni, több játékos versenyt is meghirdettek. A teljesség igénye nélkül lesz virtuális kiállítás, előadás József Attila életéből, néhány érdekesség kiemelésével és könyvajánló a műveiből, emellett pár ismeretlen művét is felelevenítik.

Rendeznek költészetnapi, irodalmi kvízt és totót, keresztrejtvényjátékot, felidézik filmes szemmel a korábbi évek költészet napi megemlékezéseit, valamint megismertetik a leghíresebb József Attila versfordításokat.

A könyvtárak részletes programsorozatáról, az alábbi linken tájékozódhatnak az olvasók.

(A borítóképen: József Attila lillafüredi szobra, Varga Éva alkotása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában