Kultúrcsőd

2021.03.11. 19:00

Eltűnnek a fesztiválok, eltűnik Miskolc kulturális élete

Az Oscar-díjas Juliette Binoche 2016-ban még a miskolci filmfesztivál vendége volt. Egyelőre nem látogat sztárvendég a megyeszékhelyre.

Nyikes Zita

20190913 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Nyitó ünnepséggel és filmvetítéssel megkezdődött Miskolcon a 16. CineFest. képen: Bille August rendező és Bíró Tibor CineFest igazgató

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci baloldal által nyilvánosságra hozott költségvetés szerint eltűnnek a színről a közönség kedvencei, egyben Miskolc kulturális zászlóshajói: nem rendezik meg sem a Bartók Plusz Operafesztivált, sem a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált.

Szerdán nyilatkozott Szopkó Tibor, mint a miskolci Velünk a Város frakciója képviselője az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről. A képviselő elmondta, hogy egyetlen céljuk van, a túlélés. Hozzátette: a kultúra és a sport fog leginkább szenvedni. Az Észak éppen ezért utánanézett a költségvetési adatoknak, és olyan számokat találtunk a rendeletben, amelyek alátámasztják a baloldali képviselő pesszimizmusát.

A miskolci kultúrának keményen „odacsapott” a nyilvánosságra hozott 2021-es költségvetés: a Miskolci Szimfonikus Zenekartól 110 millió forintot vettek el. Kulturális szakemberek felvetették: mi lesz így az évaddal? De nemcsak a nagy kulturális szereplők és intézmények, hanem a „kicsik” is pórul jártak. A Szinvavölgyi Néptáncműhely támogatását például a felére csökkentik 2021-ben.

A miskolci baloldal 2019-ben még azt írta a kampányfüzetében: visszaszerzi a régi fesztiválokat, és újra legendássá teszi a miskolci kultúrát. A költségvetésben szereplő számokból egyelőre úgy tűnik, hogy fesztiválok ahelyett, hogy jönnének, inkább eltűnnek a városból.

„Sort” sem szántak a CineFestre

A költségvetési rendeletben azt olvashatjuk: a Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztiválra 10 millió forintot szán a város. Ez a pénz nyilvánvalóan csak arra elég, hogy a néhány irodai alkalmazott bérét kifizessék még ebben az évben. Sok miskolci filmkedvelő megszerette az elmúlt években a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált is, ahol olyan sztárok fordultak meg évről évre, mint Juliette Binoche, Claudia Cardinale vagy Jiri Menzel. A költségvetés készítői idén még csak költségvetési sort sem hoztak létre a fesztivál kedvéért.

Az Észak-Magyarországban megjelent csütörtöki cikkünkre reagált a miskolci városháza, amikor kiadott egy sajtóközleményt délután. Azt írják: megrendezik a CineFest-et idén. Megkerestük a fesztivál igazgatóját, hogy mi az igazság, és ha lesz fesztivál, akkor miből rendezik meg, hiszen Miskolc költségvetése nem biztosít hozzá forrást. Kérdés tehát az: idén miből várjuk a mozivilág krémjét Miskolcra? Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Megdöbbentő, hogy azok a néptáncosok, akik megannyi alkalommal ország-világ előtt vitték Miskolc jó hírét miért kapnak kevesebbet. A Szinvavölgyis fiataloktól és gyerekektől elvonták a támogatásuk felét, 2 millió forintot. Kérdés: egy megyei jogú város 38 milliárd forintos önkormányzati költségvetésen mit segít a 2 millió forint?

(A borítóképen balról: Bille August rendező és Bíró Tibor CineFest igazgató a 2019-es fesztivál nyitóünnepségén)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szamhaboru-utan-a-csod-szelen-all-miskolc-5270980/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-koltsegvetes-kell-mert-mukodni-kell-5213509/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában