megemlékezés

2020.11.07. 12:30

„Ne engedjünk a feledésnek!”

A trianoni békeszerződés 100. évfordulójára emlékeztek Abaújban.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónk

Abaúj északkeleti csücskében különleges napokat éltek meg nemrég két kistelepülés lakói.

– Az október végi hosszú hétvége nem csupán dolgaink utoléréséről, jobb esetben a pihenésről, családtagok felkereséséről, temetőjárásról szólt, hanem történelmi megemlékezésről is. Zsujtán és Telkibányán a reformátusság visszatekintésre hívta az ott élőket, mert 100 esztendeje annak, hogy aláírták a trianoni békeszerződést – mondta az Északnak Szalay László Pál, a két település református lelkipásztora. – Az első világháborút lezáró és a magyarság elmarasztalását tartalmazó irat beláthatatlan következményeire és az általa okozott sok szenvedésre gyógyírt kell hintenünk. Az első dolog, amiért felelősök vagyunk, hogy nem engedünk a feledésnek.

Igével és dalokkal

A megemlékezések igével és imádsággal kezdődtek. Az igehirdetésben elhangzottak az ismert trianoni veszteségek mellett azok az adatok, amik közvetlenül a reformátusságra mért csapások voltak. Az istentisztelet után koncertet rendeztek. A Kiss Kata Zenekar élőben közvetítette az alkalmat a világhálón, így a jelenlévők száma közel 10 ezer főre duzzadt. A zenekar az emlékév tiszteletére száz határon túli közösségnek biztosítja műsorával a méltó megemlékezést. A járvány kitöréséig 63 településre jutottak el, és küldetésüket szeretnék mielőbb folytatni. A koncerten felcsendült a Magyar vagyok című daluk is, ami az internetes tartalommegosztón már a hárommillió megtekintést érte el. A helyi közösségek is meghatódva, könnyekig elérzékenyülve hallgatták és énekelték a felcsendülő dalokat, majd ajándék CD-n haza is vihették azokat.

Trianoni versesfüzet

Telkibányán és Zsujtán bemutatták Szalay László Pál kutatásának eredményét, egy Trianonról szóló versciklust. A lelkipásztor egy korabeli lap apróhirdetése nyomán indult el Takács Imre lelkipásztor, költő munkásságának felkutatására. Így jutott el oda, hogy 1924-ben, az első világháború 10. évfordulójára emlékező Gönc és Zsujta település emlékoszlopot állított. Erre a két ünnepi alkalomra írt verset a telkibányai segédlelkész, Takács Imre. A vers 1924. október 5-én és 12-én hangzott el a megemlékezéseken, és megjelent a Határmenti emlékkövek című versesfüzetben. Ezt a kiadványt adták ki most 100 példányban, amit kiegészített Szalay László Pál lelkipásztor egy trianoni tanulmánnyal, valamint Takács Imre lelkipásztor életrajzával.

Emléktáblával

A megemlékezést emléktábla-avatással zárták Zsujtán és Telkibányán. A lelkipásztor ezzel is üzenni szeretne a jövő nemzedékének, hogy itt és most, 100 év távlatából fontos a közösségek számára Trianon.

– Aki majd feltekint rájuk, láthatja, hogy a keresztények az igazságszolgáltatást nem a saját kezükbe veszik, hanem hisznek az égi jóvátételben – fogalmazott Szalay László Pál.

(A borítóképen: A Kiss Kata Zenekar a megemlékezésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában