néprajz

2020.10.01. 12:00

Értékmentő kötet Pácinról

A szerzők rendhagyó időutazást kínálnak az e tájon élőknek.

Forrás: ÉM

Tudományos igényű néprajzi tanulmánykötet jelent meg a zempléni településről, amely igazi bédekkerként kalauzol Pácin község históriájában és hagyományaiban.

Tizenhárom tanulmány

A Pácin – Fejezetek a község múltjából című míves kiadványban tizenhárom tanulmány summázza az ezerötszáz lelket számláló település néprajzát, társadalom- és kultúrtörténetét, hagyományait, gazdasági kapcsolatrendszerét, táplálkozás- és virágkultúráját, nyelvjárását.

Miként Gégény Zsuzsanna polgármester a kötethez írt előszavában megjegyezte: a szerzők rendhagyó időutazást kínálnak az e tájon élőknek, segítve Pácin megtartóerejét, a páciniak szülőföldjükhöz való ragaszkodásának megerősítését, érzelmi és gondolati hidat építve az itt maradtak és az elszármazottak között.

A kötetet a Miskolcon élő és ötven éve etnográfiával foglalkozó néprajztudós, a kutatást vezető Viga Gyula szerkesztette, aki a pácini faluházban tartott könyvbemutatón értékmentőnek jellemezte a kiadványt, amely rendkívül gazdag adattára Pácin és szűkebb környéke hagyományos paraszti műveltségének.

Felidézte, hogy ez a kutatóközösség korábban már három bodrogközi településről adott közre hasonló tanulmánykötetet: Kisgéres, Nagytárkány, Cigánd után Pácin a negyedik, melynek önkormányzata felkérte őket, hogy dolgozzák fel a település múltját. Kosztért és kvártályért nyaranta két-három hetet töltöttek el a községben, hogy az adatközlőik emlékezetében barangolva feltérképezzék a helység gazdag múltját, lejegyezzék az itt élő nemzedékek tagjainak élethistóriáját, a páciniak régmúlt szokásait. Részt vettek vasárnapi istentiszteleten, osztoztak az itt élők hétköznapjaiban, ünnepeiben is.

A tudományos munkák sorában

A település egyike a trianoni határmegvonás után a magyarországi Bodrogközben maradt határ menti falvaknak. Helye és történetileg változó helyzete alapvetően befolyásolta az itt élők megélhetését, földrajzi és társadalmi lehetőségeit. Ugyanígy hosszú ideig meghatározója volt a páciniak életének, történelmének a különböző földesúri családok jelenléte, a község ékszerdobozának számító reneszánsz stílben épült Mágócsy-kastély lakóinak hatása. Erről is szól tanulmány, miként többek között Pácin történeti tájhasználatáról, házasodási köréről, jeles napi szokásairól, közösségi létformáiról, hiedelmeiről, tájszavairól s arról, hogy a település viszonylag korai polgárosodással is jellemezhető. A kötet illeszkedik a Bodrogköz történetét feltárni szándékozó, korábban elkezdett tudományos munkálatokhoz.

A rendszerező monográfia alapja

A bemutatón erre is utalt Viga Gyula, aki szerint a könyv elsősorban a páciniak emlékezetének, identitásának megőrzését, megerősítését szolgálja, de igyekszik, ha nagy vonalakban is, megmutatni a karakteres történeti táj, a Bodrogköz jellemző vonásait is. Úgy véli, a kutatócsoport most közreadott tanulmányai is ösztönözhetnek egy, a Bodrogközről szóló regionális összegzést. Bizonyos, hogy a község önkormányzatának kiadásában megjelent Pácin – Fejezetek a község múltjában című kötet is megalapozhat egy rendszerező bodrogközi monográfiát.

(A borítóképen: Viga Gyula a kötetbemutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában