könyvhét

2020.08.27. 08:00

Miskolcon sem lesz „élő” könyvhét

A járvány miatt halasztották, most pedig végleg lemondták.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A járványhelyzet miatt a szervezők először szeptemberre halasztották, a napokban pedig ismét lemondták a hagyományosan minden év júniusában megrendezett Ünnepi Könyvhetet a fővárosban és a nagyobb városokban, így Miskolcon is. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése honlapján az olvasható, hogy a szervezet állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, amire az országos tisztifőorvostól azt a választ kapták, hogy járványügyi szempontból nem támogatja a rendezvény megtartását. Dr. Gál Katalin az MKKE elnöke úgy fogalmazott, hogy a kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség.

Az online térben

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár június 3-6. között online formában bonyolította le a könyvhetet. A rendezvényeket ezúttal nem a miskolci Erzsébet téren, hanem a könyvtár közösségi oldalán tekinthették meg az érdeklődők. A négy nap során a korábbi könyvhetek programjairól készült videók, fotók segítségével elevenítették fel az emlékezetes pillanatokat. A könyvajánlók sem hiányozhattak, hiszen a könyvtár honlapján Kégl Ildikó: Ásó, kapa, légypapír című novellagyűjteményéről, Tajthy Krisztina – Boda Lídia: Milli és Rémi 2 – A csavargás folytatódik című meseregényéről, Nemes P. Ferenc: Feltárás és A Piramis-expedíció című kisregényeiről, valamint a Kosztálnyi Dezső által szerkesztett Vérző Magyarország című igazi ritkaságnak számító irodalmi antológiáról, és Batár Zsolt Botond: Trianon bosszúja című most megjelent művéről is megosztottak érdekes, kuriózumnak számító információkat.

A könyvtárosok felolvasásai, valamint kreatív foglalkozások, játékok is színesítették ezt a rendhagyó időszakot. Természetesen egyéb érdekességekkel is készült Facebook-oldalán a könyvtár, hiszen helyi ismert közéleti személyiségek vallottak kedvenc irodalmi alkotásaikról. Persze azokkal az írókkal is megismerkedhettek, akik készültek a rendezvényre, de ezúttal nem személyesen, hanem kis videó formájában osztották meg gondolataikat. Bemutattuk a 120 éve született Fekete István írót, valamint a méhek életébe is bepillantást nyerhettek az online könyvhét résztvevői.


A könyvtár különböző játékainak nyertesei:

Könyves szelfijáték: Krisztián Bendegúz András

Miskolc betűs játék: Taschner Katalin

Méhekről szóló kvízjáték: Balázs Katalin

Könyvszobor-játék: Tiba Zsuzsa

(A borítóképen: A tavalyi könyvhéten)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában