színház

2020.04.09. 18:00

Minél kevesebb stresszel

Az eddigi évad nagyon aktív és sűrű volt Varga Andrea számára.

Pap Gyula

Forrás: ÉM-ARCHÍV

Varga Andrea, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze ebben az évadban a Cyrano, a Luxemburg gróf­ja, a Hegedűs a háztetőn, A legkisebb boszorkány és az Ördögök című előadásokban játszott.

Erős kezdés, nem várt leállás

– Az eddigi évadom nagyon aktív és sűrű volt, próbákkal és előadásokkal teli, mely számomra egy mese- és egy Rusznyák Gábor rendezte operettbemutatóval kezdődött. A legkisebb boszorkány című darabot, melyet Szabó Attila vitt színre, meghívták Kaposvárra is, de sajnos ezt már nem tudtuk megmutatni az ottani közönségnek. Ebben az évben gyermekem is elkezdte az iskolát. Amellett, hogy rengeteg élmény és inger érte ott, az otthoni szövegtanulásom közben még a darabbéli mese karaktereiről, képi világáról is érdeklődött, látni akarta a színpadon. Most is, ezekben a nehéz napokban, amelyek előadás nélkül telnek, tanulunk (persze online), olvasunk, gyakorlunk, sokat játszunk, versenyre készülünk, s amennyit lehet, kinn vagyunk a levegőn. Megpróbáljuk a gyermekeknek szóló minőségi előadásokat, bábjátékokat is belecsempészni napjainkba. Persze amikor csak tehetem, megnézem a kollégákat az internetes felület segítségével. Belekukkantottam külföldi előadásokba is, nem maradhatott ki az eredeti Hegedűs a háztetőn című előadás sem. Ezt a darabot nagy sikerrel játszotta, s remélem, még sokat fogja játszani társulatunk is – mondja Varga Andrea.

Lebegés közben

– Ez az előadás volt a harmadik bemutatóm az évadban. Szerepbéli nevem Fruma Sára, aki szellemként jelenik meg az előadás álomképnek nevezett részében. Különleges kihívás volt. Lebegek, szállok a színpad fölött. Nagyon sok mindenre kell figyelni, miközben megpróbál az ember tisztán és pontosan énekelni a Budapest Klezmer Band által játszott fantasztikus zenére. Egy különleges maszk van rajtam, amit nehéz volt megszokni. Befolyásolta a mimikát és persze a hangképzést is. Meg kellett tanulni vele együtt élni, hogy ne zavarja az előadásmódot, ne menjen az érthetőség rovására és „természetesnek” tűnjön. Már amennyire természetes lehet egy földöntúli jelenség – teszi hozzá nevetve. A negyedik darabja a Béres Attila által rendezett Dosztojevszkij: Ördögök című előadás volt, amit a körülmények miatt nem sikerült még sokat játszaniuk, összegzi.

– Társulatunk megpróbál formában maradni, ahogy csak tud. A színház dolgozik, persze a megszorított intézkedések alapján. A csapatunk szöveg-összemondó próbákat tart, persze szigorúan csak interneten keresztül. A Miskolci Balett, a színház énekkara és zenekara sem tétlenkedik.

Készülnek, hogy amikor vége lesz a karantén időszakának, minél hamarabb találkozhassanak a miskolci közönséggel, jegyzi meg. Addig is, aki teheti, látogassa meg a színház Facebook-oldalát, fűzi hozzá.

– A mi családunk is próbál optimistán, jó hangulattal, minél kevesebb stresszel túl lenni ezeken a nehéz napokon. Nálunk is vannak idősek, akiket segíteni kell, és akikért aggódunk, és van, aki a frontvonalban az egészségügyben dolgozik. Ezúton szeretnék az olvasóknak erőt és kitartást, családjuknak pedig egészséget kívánni – üzeni Varga Andrea.

(A borítóképen: Varga Andrea: próbálunk optimistán túl lenni ezeken a nehéz napokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában