A magyar kultúra napja

2020.01.23. 15:30

Az összetartozás és a magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja jegyében telt a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub keddi találkozója.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Január 21-én az idős közösség régi múltra visszatekintő magyar kultúra napi emlékműsorának köszöntőjében Szabóné Nagy Júlia, a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője egyebek között arról is szólt, hogy mi mindent jelent és miért fontos megünnepelnünk ezt a jeles napot.

A közösség ünnepe

Ezt követően a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban a klub tagjai a Himnusz alkotójáról, Kölcsey Ferencről emlékeztek meg a Verskedvelők Baráti Körének közreműködésével. Végül a költő elődeinek és azon követőinek munkásságát is bemutatták, akik nagyszerű műveikkel gazdagították a magyar kultúrát.

„Készülés közben találkoztam egy Illyés Gyula-idézettel: »Ötágú síp a magyar kultúra, mert bár öt hangon, de egy ütő által fújva szól.« Számomra ez a legszebb gondolat, amit az utóbbi években olvastam a témában” – mondta Szabóné Nagy Júlia klubvezető.

„Harminc évvel ezelőtt, amikor megszületett a magyar kultúra ünnepnapjának az ötlete, sokan úgy gondolták, hogy ez is csak olyan alkalom lesz, mint a kor akkori ünnepei, de az élet nem ezt bizonyította.

A magyar kultúra napja nem kizárólag himnuszunk ünnepe, amikor elolvassuk vagy elénekeljük ezt a verset, hanem mindnyájunké. Ahogy a magyarok, úgy a kis közösségek összetartozását is felidézi, hiszen a különböző kluboknak ez az egyik legjelentősebb közösségi eseménye, ahol mindannyiunk értéke, kultúránk miatt találkozunk” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában