Évadnyitó

2019.08.27. 19:00

Színes, tartalmas évadot ígérnek a szimfonikusok

Hivatalosan is megkezdte ötvenhatodik zenei évadát hétfőn a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

A tavalyi, ötvenötödikhez hasonló eredményekben bízik a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője a 2019/2020-as évadban is – Szászné Pónuzs Krisztina ezt hétfő délelőtt, az idei évadnyitó társulati ülésen jelentette ki. Kiemelte: ehhez minden adott, hiszen sokszínűség és tartalmasság jellemzi a következő szezont is.

„Nagy öröm számunkra, hogy a bérleteink értékesítése növekedést mutat.” Szászné Pónuzs Krisztina

– Nagy öröm számunkra, hogy a bérleteink értékesítése növekedést mutat, mostanra már nyolcvan százalékban eladtuk a Tűzvarázs- és a Hangforrás-sorozatainkat. Ez már önmagában is szép teljesítmény, de úgy különösen, hogy ez a szám az elmúlt évadokban ilyen időtájt, augusztus végén még csak hatvan százalék körül volt – hangsúlyozta a zenekar ügyvezetője.

A miskolci bérletes hangversenyek mellett évek óta számtalan bérleten kívüli koncertet is ad a zenekar. Szászné Pónuzs Krisztina azt mondta: a jövőben a korábbinál is több ilyen fellépésük lesz nemcsak Miskolcon, hanem az egész régióban.

Telt házzal

– Jó bizonyítéka ennek az a tény, hogy bár az évadot csak most nyitjuk meg, de augusztus folyamán már két teljesen telt házas koncertet adtunk: az egyiket Encsen, a település várossá nyilvánításának harmincötödik évfordulója alkalmából, a másik pedig a mára már hagyományossá vált kastélykoncert volt az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyban – tette hozzá.

 

Antal Mátyás, a miskolci szimfonikusok művészeti vezetője a zenekart is érintő kormányzati tervekről, szándékokról beszélt.

– Az egészen jól látszik, hogy a kulturális kormányzatnak pontos, konkrét elképzelései vannak a kulturális, azon belül is a komolyzenei együttesek működéséről. Egyelőre még a tervezési folyamatban tartanak, de az már tisztán látszik, hogy újszerű feladatok is várnak a zenekarokra, amelyek meghatározzák majd a támogatás mértékét. Azt gondolom, hogy ezt az évet a koncertek mellett az is meghatározza majd, hogy ezeknek az elképzeléseknek a lehető legjobban meg tudjunk majd felelni – vélekedett a művészeti vezető.

Megtölteni lélekkel

Az évadnyitó társulati ülésen a miskolci önkormányzatot a jegyző képviselte. Alakszai Zoltán úgy fogalmazott: a Miskolci Szimfonikus Zenekar a város kulturális életének egyik meghatározó szereplője.

– Építhetünk mi új épületeket, fejleszthetünk infrastruktúrát, ha ezek a létesítmények nem telnek meg lélekkel, zenével. Önöknek ez utóbbiban van hatalmas szerepe – mondta Alakszai Zoltán, aki fontosnak nevezte a város és a zenekar kapcsolatát, ami évek óta erősödik. Hozzátette: a miskolci városvezetés a jövőben is igyekszik minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy az együttes nyugodt körülmények között, magas színvonalon tudja végezni a munkáját a továbbiakban is.

A társulati ülés után a zenekar megkezdte a próbáit a vasárnapi budapesti koncertjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában