Telkibánya

2019.06.21. 18:00

Igazgatóból közösségfejlesztő

Évek óta a helyi közösségekért dolgozik, most kitüntették.

Bereczky Béla

Beke Pál Emlékcímmel jutalmazták Bereczky Bélát, aki hosszú évek közösségfejlesztési munkájáért vehette át a díjat június 5-én Budapesten. Az elismerést hat szervezet adományozta. Bereczky Bélának nagy meglepetés volt a díj, hiszen nem tudott róla, csak a Beke Pál emlékére szervezett Méltóságkereső konferencián derült ki, hogy az idei két kitüntetett közül ő az egyik. A jókora oklevélen ez áll: „A közösségi művelődés területén végzett értékteremtő munkájáért”.

Tornácos ház

– A díj természetesen értelmezhetetlen a közösség nélkül, hiszen ez nem egy egyéni cím, hanem a közösség dicsérete – hangsúlyozta a közösségfejlesztő.

Kértük, mesélje el életútját. Hogyan lett pedagógusból közösségfejlesztő?

– A Debreceni Egyetemen végeztem középiskolai tanárként. Egy évig Egerben tanítottam egy középiskolában, de nem éreztem magam jól a városban. Még egyetemista voltam, amikor a családomnak sikerült egy kis tornácos házat venni Telkibányán. Ez csak nyaralóházként funkcionált. A rendszerváltás után sok kistelepülés visszakapta iskolája felső tagozatát, így Telkibánya is. Mivel tudták, hogy pedagógus vagyok, hívtak igazgatónak. Azt azonban akkor nem vállaltam el, hiszen az iskolavezetésben nem volt jártasságom. A tanári munkát azonban szívesen végeztem, fizika–informatika–technika szakos vagyok. A következő évben azonban a kollégák többsége igazgatónak választott. Így lettem a telkibányai iskola vezetője 20 éven keresztül. Kiemelt intézménye voltunk az országos ökoiskola mozgalomnak, és egyre nagyobb figyelmet fordítottam arra, hogy közösségi iskola is legyünk. Részt vettünk a helyi társadalom közösségfejlesztésében, valamint az ifjúságfejlesztésben is tevékenykedtem – sorolja Bereczky Béla.

Azzal folytatta, hogy tulajdonképpen egy uniós pályázat adott lehetőséget arra, hogy csak a közösségfejlesztéssel foglalkozhasson. 2007-ben térségi közösségfejlesztő egyesületet hoztak létre, ami a mai napig működik, neve „Fogadó” Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesület. Bereczky Béla ennek az alelnöke.

Hat-nyolc település

– Beadtunk egy pályázatot, de ehhez a nagy projekthez szakmai vezető kellett. Elvállaltam, azonban ez a munka összeférhetetlen volt az igazgatói munkával. Azóta projektek megvalósításában veszek részt, most például a Gyerekesély program közösségi koordinátora vagyok. A díjat tulajdonképpen a 2006-tól tartó mikrotérségre alapozott közösségfejlesztésért kaptam, melyben 6-8 észak-abaúji település vett részt. Az igazi érték az, amit közösen létrehoztunk. A közösségfejlesztés egy folyamat, az eredménye évekkel később mutatkozik – fogalmazott a közösségfejlesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában