Szikszó

2019.06.28. 21:10

Az énekhang ingyenes, mégis a legszebb hangszer

Tizenkilenc nyugdíjas dalkör mutatta meg tudását a megyéből az idei zenei találkozón.

Hagyományosan nyolcadszor rendezték meg a nyárelőn a Nyugdíjas Dalkörök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Találkozóját a Szikszó városi Inkubátorházban, ahol most tizenkilenc dalkör vett részt.

„Ha a zenéről, énekről esik szó, legtöbbször Kodály Zoltánt, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerzőt, zenetudóst, zeneoktatót, népzenekutatót, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, majd elnökét szoktuk idézni. Az énekről alkotott véleményét így fogalmazta meg: mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis a legszebb hangszer. Ez lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termőtalaja” – emlékeztetett beszédében Pasztercsák Istvánné, a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnökhelyettese.

A Balatonon lesz a döntő

„A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a rendezvény most is két feladatot teljesített. Egyrészt, megyei megmérettetés lévén, megfelelő bemutatkozási, fellépési lehetőséget biztosított a nyugdíjas dalköröknek. Másrészt a szakértő zsűri ez alkalommal is kiválogatta azokat a kórusokat és éneklő nyugdíjas közösségeket, amelyek majd részt vehetnek az Újra szól a dal Szenior Dalkörök VII. Országos Fesztiválján szeptember 3-án Balatonalmádiban. A zsűri elnöke Drótosné Mészáros Eszter volt, aki az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Szintén a zsűri tagja volt kolléganője, Tóthné Víg Ágnes Sára és Lukács Pete Mária, az országos Nyugdíjas Parlament megyei elnöke.

Köszöntőt mondott Füzesséri József, Szikszó polgármestere és Mező István képviselő. A kísérőprogram részeként táncjátékkal kedveskedtek a szikszói óvodások, és szavalótehetségükről adtak számot Lukács Pete Mária, Szarka Andrásné és Széplaki Gizella. Énekhangjával pedig Kovács Gábor bűvölte el a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában