Kazincbarcika

2019.05.31. 17:00

Társadalomkritika képeken és zenében

A világ problémáira reagálnak Somodi-­Hornyák Szilárd művei.

Fotó: Ádám János

Csendélet véres hurkával, Munka után jólesik a projekt, Csirkelábat eszik a nő – csak néhány alkotás címe Somodi-Hornyák Szilárd művésztanár kiállításáról, mely Porfogó címmel nyílt meg a közelmúltban a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében.

A csaknem ötven képet bemutató tárlat a művész elmúlt tizenöt évben készült képeinek egy részét vonultatja föl. A megnyitón Lukács Róbert festőművész azt mondta, nagyfokú intellektuális szemléletére van szükség ahhoz, hogy a szemlélődő megértse Somodi-Hornyák Szilárd képeit.

– Nyitott szemmel élek a világban és egy-egy problémára reagálok. Ebből következik, hogy zömében társadalom­kritikus képeket festek, de a humor, az irónia, a nő és a férfi kapcsolata és a mindennapi élet banális dolgai is megjelennek a festményeken – mondta az alkotó, aki a zene világában is otthonosan mozog.

Formációja, a Somodi Cseszlovák és az Industrial Funky Junkies alternatív rockzenét játszik, melyek tematikát tekintve „rímelnek” Szilárd festményeire.

Több helyen

A kiállítás július 21-éig tekinthető meg Kazincbarcikán, a képek egy része utána egy miskolci étterem falaira kerül. Augusztusban pedig Dubicsányban, a Fignár-fesztiváludvarban találkozhatunk alkotásaival, ahová az ötletgazda Fignár Zoltán tizenöt alkotót kért fel, hogy az idén ötvenéves Woodstocki fesztivál tiszteletére alkosson új képeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában