boon.hu video

2024.03.29. 16:27

Újra nyitva Herman Ottó egykori lakhelye - fotók, videó!

Húsvét nagypéntektől újra nyitva a Pele-ház, Herman Ottó egykori lakhelye. Az épületben található kiállítás két szobában mutatja be a múzeum névadójának életét, munkásságát, miskolci és hámori-lillafüredi kötődéseit.

Galambos Eszter

Megnyílt a lillafüredi Pele-ház

Fotó: Ádám János

Mint dr. Hajdú Ildikótól, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettesétől megtudtuk, Herman Ottó magyar természetkutató, zoológus, polihisztor „beceneve” volt Pele bácsi. Elsősorban a gyerekek szólították őt így. 

Pele-haz-nyitas-02-aj
Az első látogatók a Pele-házban
Fotó: Ádám János

A kiállítás szervezői szerették volna az embert, a személyiséget a központba állítani, ezért a kiállítás felállításánál cél volt, hogy egy közvetlenebb hangnemben szólítsák meg a látogatókat. 

Ott jártunkkor éppen a a kiállítás első látogatói távoztak az épületből. Németh Gabriella és Illés Péter Szombathelyről érkezett Miskolcra a hosszú hétvégére pihenni. Péter miskolci származású, ezért úgy döntöttek, hogy mindenképpen meg szeretnék nézni a Pele-házat, hiszen Herman Ottóról mindenki szeretne még többet tudni. Célja volt az is, hogy párjának megmutassa Lillafüredet és környékét, hiszen ő még sosem járt itt. A kiállítás nagyon tetszett nekik, Péter erdőmérnökként különösen értékeli Herman Ottó munkásságát. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

A fotókiállítás is megnyílt 

Melnik Mariann, a Herman Ottó Emlékház vezetője kérdésünkre elmondta, hogy egy fotókiállítás is nyílt a házban, hiszen tavaly egy pályázatot hirdettek „Herman Ottó és a Bükk fotós szemmel” címmel amire érkeztek pályamunkák. Három évnél nem régebbi fotókat lehetett beküldeni, korosztályi megkötés nélkül. Ötvenöt darab pályamunka érkezett. A nevezők nagy része a felnőtt korosztályból került ki és érdekesség hogy Érsekvadkertből és Debrecenből is érkeztek pályázatok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában