Döntöttek

2024.03.11. 15:07

A MVK átgázolt a közgyűlésen: már április 1-jétől egy vonaljegy áráért válthatnak bérletet Miskolcon a 14 év alattiak (Frissítve)

A törvény írja elő, hogy a döntést követően 30 napnak el kell telnie az intézkedés bevezetéséig. A miskolci közgyűlés ezért határozta meg április 12-ét a 14 év alattiak kedveményének bevezetésére. Az utazóknak jó hír, az MVK Zrt. saját szakállára április 1-jére változtatta az időpontot. A törvényességbe azonban hatalmas hiba csúszott.

Szaniszló Bálint

Sikerült dönteni, áprilistól jelentős kedvezménnyel utazhatnak a miskolci buszokon és villamosokon a városban tanuló diákok

Fotó: Ádám János

A miskolci közgyűlés március 11-i rendkívüli ülésén született döntés ismeretében a következőképpen fogalmaztuk meg: legfontosabb tudnivaló, hogy a miskolci közgyűlés határozata értelmében a miskolci tömegközlekedésben a 14 év alattiak egy vonaljegy áráért, azaz 430 forintért megvásárolható kombinált bérletét 2024. április 12-től vezetik be. A bérlet megvásárlásához miskolci köznevelési intézményben tanulók diákigazolványának felmutatása szükséges. A 14 év alattiak kombinált bérletére annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.) jogosult a tanuló, amelyben a 14. életévét betölti.  

A bomba akkor robbant, amikor az MVK Zrt. közleményben tudatta az utazóközönséggel, hogy - dacolva a törvényességgel - április 1-jén bevezetik a 14 év alattiakat érintő jelentős utazási kedvezményt. Ennek minden bizonnyal az érintett miskolci családok örülnek a legjobban, hiszen így hamarabb részesülhetnek gyermekeik a kedvezménynek. Viszont ezáltal jelentős sérülés esett a törvényességen. A közgyűlés ugyanis azért tűzte ki április 12-ét a bevezetés időpontjául, mert törvény írja elő, hogy 30 napnak kell eltelnie a döntés és a bevezetés között. Az MVK Zrt, tehát semmibe vette a demokratikusan meghozott határozatot, és saját szakállára döntött másképp. Ennek - feltételezhetően - törvényességi kifogás lesz az eredménye.  

Február végén egyszer már elbukott 

Már az előzményekből is látszik, hogy elejétől fogva "véres volt a nyaka" az egyébként elvben mindenki által támogatott intézkedés előkészítésének, hogy a 14 alattiak nagy kedvezménnyel utazhassanak a miskolci buszokon és villamosokon. 

A nyilvánosság előtt minden ott kezdődött, hogy a Velünk a Város frakción belüli ellentétek miatt a miskolci közgyűlés február 29-én megtartott ülésén nem kapott elegendő szavazatot az elfogadáshoz a javaslat. A polgármester március 11-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen újra napirendre vették a Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében címet viselő előterjesztést, amely az önkormányzat és az MVK Zrt. között kötött szolgáltatási megállapodás átdolgozását tartalmazza, és fontos része a 14 év alattiak kedvezményes közlekedése.

Javaslatot tett a Fidesz-KDNP

Már a napirendi pont tárgyalásának elején kiderült, hogy ezúttal sem megy majd minden simán, hiszen a DK-s dr. Mokrai Mihály, aki egyébként a Velünk a Város frakció tagja - módosító indítványt nyújtott be közvetlenül a közgyűlés előtt. Azt javasolta, hogy külön szavazzon a testület a 14 év alattiak kedvezményes közlekedéséről és magáról a közszolgáltatási szerződésről. A módosító javaslatában csak a bevezetés időpontjával volt gond, ugyanis április 1-jét jelölt meg. Azonban a jogszabályok szerint a döntés és a bevezetés között 30 napnak el kell telnie, azaz legkorábban április 12-től lehet bevezetni a kedvezményt.

Ugyanekkor a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében Molnár Péter, a KDNP-frakció vezetője is módosító indítvánnyal élt, amelynek a tartalma megegyezett a dr. Mokrai Mihály által benyújtottal, ám - jogilag helyesen - április 12-ét jelölték meg a bevezetés dátumának.

Elsietett a közszolgáltatási szerződés 

Az MVK-ról szóló javaslat vitájában dr. Mokrai Mihály arról beszélt, hogy a diákoknak járó kedvezmény mihamarabbi bevezetése fontos és nem halasztható, de az MVK-t egészében érintő javaslatok már inkább elhamarkodottak, nem kellene az önkormányzati választás előtt már foglalkozni velük.

A Fidesz-KDNP nevében felszólaló Molnár Péter megerősítette, hogy külön kell szavazásra bocsátani a 14 év alattiakról szóló javaslatot. És jelezte, hogy később el kell gondolkodni azon, hogy a kedvezményt kiterjesszék a középiskolásokra és az egyetemistákra is. A frakciószövetség álláspontja az, hogy nem kellene most módosítani az MVK-val kapcsolatos közszolgáltatási szerződést. Elsietettnek tekintik azt. Jelezte, hogy a szavazáskor nem támogatják az arról szóló javaslatot.

Az MVK dolgozói ellenezték 

Dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az MVK-val kapcsolatos közszolgáltatási szerződés egyáltalán nem aratott osztatan tetszést. Mint elmondta, az MVK Zrt. felügyelő bizottsága tárgyalt róla, és 3 igen, valamint 3 nem szavazatot kapott, azaz nem támogatták a tervet. Nemmel szavazott például a munkavállalókat képviselő tag. Dr. Simon Gábor jelezte, hogy nem fogok olyan döntést hozni, amely ellentétes az MVK munkavállalóinak véleményével.  

Bajusz Gábor (Fidesz) a következőket mondta: „Döbbenten figyeljük, hogy mi történik a bal oldalon. Egymással veszekednek, nem tudnak megegyezni dolgokban. Nem tudnak olyan döntést előkészíteni, amely megszavazható volna."  

Így fogadták el a módosítót 

A szavazás előtt dr. Mokrai Mihály jelezte, hogy elfogadja a Fidesz-KDNP által benyújtott módosító javaslatban megjelölt április 12-ei bevezetési időpontot. Így a 14 év alattiak kedvezményes közlekedésének bevezetéséről szóló javaslat végül 24 igen szavazatot kapott, tehát elhárultak az akadályok a bevezetés elől. Ugyanakkor az MVK-val kapcsolatos közszolgáltatási szerződésről szóló komplex javaslatra csak 10-en szavaztak igennel, ami nem volt elegendő az elfogadásához.  

Kiharcolták a döntést 

A közgyűlés ülését követően a Fidesz-KDNP a következő rendkívüli közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A Fidesz-KDNP kiharcolta: lesz kedvezményes diákbérlet Miskolcon. A baloldali belharcok ellenére a Fidesz-KDNP javaslata célt ért, így a 14 év alatti diákok hamarosan jelentős kedvezménnyel utazhatnak a tömegközlekedésben. Egy buszjegy árába fog csak kerülni a havi bérlet számukra. Az előző közgyűlésen azért nem sikerült ebben a kérdésben döntést hozni, mert a baloldali városvezetés belharcai miatt, nem szavazott egységesen.

A közgyűlés döntött továbbá ingatlanok értékesítéséről és a városi sportcsarnok energetikai fejlesztéséről szóló pályázaton való részvételről. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában