Karrier

2024.03.07. 17:30

Ezért népszerű a katonai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplénben

„Szabolcsból és Borsodból jelentkeztek legtöbben a tatai tüzérek közé” – adta hírül a a kemma.hu Komárom-Esztergom vármegyei hírportál. Miért ilyen vonzó vármegyénkben a katonai szolgálat?

Galambos Eszter

Gyakorlatoznak a katonák

Fotó: MW

Csoma Gábor százados, a 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetőjének meglátása szerint a katonai szolgálatra jelentkezők esetében a motivációk változóak lehetnek. Véleménye szerint az lenne a legideálisabb, ha a jelentkező egyszerre értékelné azt, hogy átlag feletti illetményt kap, nemzetközi szinten is a legmodernebb technikát képviselő haditechnikával dolgozhat, és hogy a hazáját szolgálhatja. Természetesen van, aki az óriásplakáton a 737 ezer forintos bruttó illetményt látja meg csak és azért megy be a toborzóirodába. 

20240227 Csoma Gábor százados4
Csoma Gábor százados, a Miskolci Toborzóiroda megbízott vezetője
Fotó: Bujdos Tibor

A százados azonban bízik abban, hogy akiket csak az anyagiak motiválnak, időközben rájönnek arra, hogy a honvédségnél high-tech eszközökkel dolgozhatnak és egy bajtársias közösséghez tartozhatnak. Ezek olyan tényezők, amelyek komoly megtartó erővé alakulhatnak át. A PzH 2000 országos tüzér toborzókampány sikere is bizonyítja, hogy a technikai újdonságokat felvonultató haditechnikai eszközök vonzóak a fiatalok számára. 

Az első lépés a toborzó irodába vezet 

Érdeklődés esetén a miskolci toborzó irodát felkeresők tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen katonai szolgálatvállalási lehetőségek vannak a honvédségen belül. Első körben tisztázni kell, hogy a tartalékos vagy a szerződéses szolgálati forma iránt érdeklődnek. Nagy népszerűségnek örvend az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma. Ez, ahogy a nevében is benne van, azt jelenti: itt helyben kell szolgálatot vállalni és ezt akár munka vagy tanulás mellett is vállalható. 

Ha valaki heti negyven órában szeretné a szolgálni a hazáját, akkor a szerződéses katonai szolgálatot ajánlják neki. Csoma Gábor százados elmondta: olyan érdeklődővel is találkozni, aki már tisztában van azzal, mit szeretne tudja, hogy melyik fegyvernemhez szeretne kerülni és melyik városba. Ebben az esetben erről is bővebb tájékoztatást kaphat. 

Nők a hadseregben 

A Magyar Honvédség kötelékében nagy százalékban teljesítenek szolgálatot nők is, ugyanazokkal a feltételekkel, nincs megkülönböztetés – mondta el a százados. A harcoló alakulatoktól kezdve az adminisztrációs feladatokon keresztül számos beosztásban el tudnak helyezkedni. Természetesen vannak kivételek, például a díszelgők között csak férfiak teljesítenek szolgálatot. 

Aki az alapfeltételeknek megfelel...  

A katonai szolgálatvállalás alapfeltételei: magyar állampolgárság, betöltött 18. életév, büntetlen előélet, cselekvőképesség, magyarországi lakcím, nyolc általános iskolai végzettség és az előírt alkalmassági vizsgálatokon való megfelelés. További információkért érdemes felkeresni a miskolci toborzó irodát vagy az iranyasereg.hu oldalt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában