boon.hu video

2024.03.20. 19:54

A jövő ápolói versenyeztek - Fotókkal, videóval

Az egészségügyi szakképzésben tanuló fiatalok versenyeztek szerda délelőtt Miskolcon. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében immár másodszor rendezték meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny elnevezésű szakmai tanulmányi versenyt.

Galambos Eszter

Fotó: Ádám János

Az országos döntő egyik helyszíne a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház; Skill-I. Laborja volt, ahol versenyzők beteg nélküli szituációs feladatot végeztek el, a feladathoz tartozó tevékenységeket mutatták be szimulációs eszközök használatával és szükség esetén imitátorok bevonásával.

Nehéz de nagyon szép hivatás

Dr. Büdi László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókorház mb. főigazgató megnyitó szavaiban hangsúlyozta, hogy az ápolói egy nagyon szép de nagyon nehéz hivatás. Ennek a hivatásnak a gyakorlásában csak jónak és még jobbnak lehet lenni, hiszen nem kisebb a feladat, mint a beteg embertársak gyógyítása, életének megőrzése, jobbá tétele. 

Kiemelte hogy a a tökéletes elméleti tudás mellett az ápolói hivatáshoz szükségesek még a gyakorlati tudás, jó helyzetfelismerő képesség, határozottság, hivatástudat, empátia. Méltatta az ápolók orvosok mellett végzett munkáját és gratulált a verseny szervezőinek, megálmodóinak a versenyzőknek és a felkészítő pedagógusoknak és szakoktatóknak.

Majd a következő aforizmával zárta gondolatait.

Ments meg egy életet és hős vagy, ments meg száz életet és ápoló vagy.

Fontos a betegre hangolódás

Dulibán Lászlóné szervező, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a verseny megszervezésének legfontosabb célja ennek a csodálatos hivatásnak a bemutatása és az utánpótlás segítése.

A hallgatók a verseny által is ismerkedhetnek az önállósággal és a felelősséggel.

Fontos cél, hogy olyan módon tudják majd ellátni a feladataikat, ahogyan az szakmailag elő van írva és ami a betegnek a legjobb. A szimulációs gyakorlatok, amelyeket a gyerekeknek a verseny közben el kell végezni is ezt a célt szolgálják. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok érzelmi intelligenciája fejlődjön és így idővel a betegekre rá tudjanak hangolódni, érzelmeiket és problémáikat mélyebben megérteni és ezáltal akár bizonyos helyzetekben őket képviselni.

Egy ilyen rendezvény jó alkalom a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában