Interjú

2024.03.04. 07:00

„A politikának nincs helye a Kocsonyafesztiválon”

Rózsa Edittel, a Kocsonyafesztivál alapító-jogtulajdonosával beszélgettünk.

Csákó Attila

Március 8-10. között rendezik meg idén a Kocsonyafesztivált Miskolcon. Várhatóan hatalmas tömegeket mozgat meg a rendezvény

Fotó: Bujdos Tibor

Beteljesítette az induláskor eltervezett célt, érték- és közösségteremtő a Kocsonyafesztivál – vallja Rózsa Edit. A rendezvény jogtulajdonosa kiemelte: sikerült vele bebizonyítani, ha van kulturális és társadalmi tőke, abból lehet gazdasági. A városnak már 2010-ben 1,5 milliárd forintos haszna volt a rendezvényből. Ugyanakkor kritikával illette, hogy a városvezetés a következő évi fesztiválról csak késve dönt, emiatt pedig jelentős forrásoktól fosztja meg a fesztivált, a szervezési feladatok ebből adódó nehézségeiről nem is beszélve. Ezért nincs most nemzetközi szinten is ismert szponzora a miskolci rendezvénynek. 

kocsonyas-sajtaj10
Rózsa Edit szerint a rendezvénnyel kapcsolatos döntések halogatása jelentős forrásoktól fosztja meg a fesztivált, a szervezési feladatok ebből adódó nehézségeiről nem is beszélve
Fotó: Bujdos Tibor

A hétvégén rendezik a Kocsonyafesztivált. Annak idején hogyan kezdődött, honnan jött az ötlet? 

1998-ban költöztem Szegedről Miskolcra. Ex-férjemnek, Fedor Vilmosnak is köszönhetően a város olyan értékeit fedeztem fel, amelyekről még csak hallani sem hallottam. Néhai Dobrossy István történész, a megyei levéltár akkori vezetője nevét kell kiemelnem, aki nekem mindig is a példaképem, hiszen olyan szeretettel beszélt Miskolcról, olyan nagy tudása volt, olyan értékeket kutatott fel és publikált, és olyan sok dolgot tudtam meg tőle, ami rendkívül motivált és inspirált. Akkor is azt gondoltam, ezt az értéket meg lehet és meg is kell mutatni egy fesztivál keretében. Erre nagy szükség volt és van, hiszen a város megítélése szerintem rosszabb, mint amennyire értékes hely. Ezt a képet kezdtük javítani a Vendégségben Miskolcon városmarketing programmal, amit volt férjemmel közösen szerveztünk. Ma ezt hívják influenszer marketingnek.

Kiknek volt még elévülhetetlen érdeme abban, hogy a mostani rendezvény elődje, a Miskolci Tél Kocsonyafesztivál 2004-ben létrejött? 

Az Észak-Magyarország napilap korábbi főszerkesztőjének, Kiss Lászlónak, aki azonnal partner volt a rendezvény támogatásában. Barna György néprajzi gyűjtőnek, Fehér Péternek, aki a kameráján keresztül örökítette meg a kezdeteket. Veres Lászlónak, aki az első műsorvezetője, színpadmestere volt a fesztiválnak, vagy a Vadaspark akkori igazgatójának, Molnár Attilának, akivel az első békaszépségversenyt és béka-valóságshow-t valósítottuk meg. Tóth-Szántai József rádiós szakember-műsorvezetőnek (jelenleg a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete polgármesterjelöltje, a civilek jelölését követően a Fidesz-KDNP is támogatja – a szerk.), akinek az értő füle és lokálpatriotizmusa, Miskolc iránti szeretete is kellett a sikerekhez, a várost felfedező vendégek lenyűgözéséhez. Mert ő szólította meg, kérdezte azokat az embereket, akik a megyeszékhely jó hírnevének hordozói, „nagykövetei” voltak. De ide sorolom – a teljesség igénye nélkül - Kobold Tamást, Répássy Róbertet, az akkori alpolgármestereket, Juga Györgyöt és Alakszainé Oláh Annamáriát

Nem tart attól, hogy lesznek olyanok, akik szerint ezzel a kijelentésével pozícionálja magát a politikai térképen? 

Én biztosan nem. Aki ismer, az tudja, hogy már régóta távol tartom magam a politikától, és ez a felsorolás legkevésbé sem politikai hitvallást jelent. És nem vagyok hajlandó a politikai konformitásra! De a tény, az tény. Teljesen mindegy, hogy az adott személy baloldali, jobboldali vagy független. Ezek az emberek tényleg sokat tettek a fesztiválért, a közös nevező pedig az értékalapú partnerség és Miskolc volt. 

Ellenpélda? 

Sajnos, sokan voltak, vannak olyanok is, akik ezt a felépített know-how-t, magát a rendezvényt csak szidták, folyamatosan keresztbe feküdtek, gáncsolták, vagy lenyúlták, kisajátították. A legveszélyesebbek a politika hátterében ügyködő haramiák. Sajnos ott vannak mindig, bármilyen politikai szelek fújnak. 

Miért? 

Emberi irigységből, haszonszerzésből, legyen az politikai vagy gazdasági.

Hallhatunk neveket? 

Nem lenne elegáns. Akik benne vannak úgyis tudják, a nagyközönség meg ne ezzel foglalkozzon, hanem érezze jól magát a rendezvényen.

Akkor beszéljünk a rendezvényről! Mi a fő szerepe? 

Szociológusként hoztam létre a fesztivált, amelyet értékteremtőnek és közösségteremtőnek álmodtam meg. Az álom beteljesült. 

A rendezvénnyel a gyakorlatban sikerült bizonyítani Bourdieu tőkeelméletét, azaz, ha van kulturális és társadalmi tőkénk, mint esetünkben a város generációkon átívelő hagyományai és az erős közösség, abból gyarapodik a gazdasági tőkénk. 

„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka!” – ez alapvetően nem egy pozitív gondolatot hordozó mondat, mégis ez lett a szlogenje a rendezvénynek. 

Büszke vagyok rá, hogy a negatív tartalmú szóláshasonlatot pozitív üzenettel sikerült felruházni. Előtte se miskolci béka, se miskolci kocsonya fogalma nem létezett, ma mégis így ismerjük: megcsináltam, levédettem, ahogyan a „Miskolci kocsonya” szóösszetételt is, hiszen mint étel nem létezett. Ezt tartom az egyik sikernek. A hagyomány és a modernitás érzékeny ötvözését. Megjegyzem, hogy a békát is sikerült megszemélyesíteni, ma már mindenki a sajátjának érzi, külön története van, és még szerencsét is hozhat. Nemrég jártam a DAM-ban, ahol a portás autóján ott integetett a béka 2008 óta megfakult fotója: a béka brand lett, a fesztivál vendégeinek békája. Sikernek tartom, hogy minden nehézség ellenére ismert és elismert rendezvény lettünk az országban, sőt az országhatáron túl is. A tudatos építkezés harmadik sikerpillére – a felszín a minőségi „eszem-iszom, dínom-dánom” is fontos -, hogy az esemény gazdaságilag is megállja a helyét. 


2023-ban így indult a Kocsonyafesztivál:


Mekkora bevételt hoz a városnak? 

2010-ben – auditált számítás alapján – közvetlenül és közvetve közel 1,5 milliárd forintot hozott a rendezvény. 

Ez most mennyi lehet? 

Nem tudom. Tavaly kértem az egyik alpolgármestert, hogy számítsák ki. 

Mi lett a végeredmény? 

Még nem ismerem a számokat. De nyilván elkészült az elemzés, hiszen az idén is megrendezésre kerül a fesztivál. Az alapos elemzésnek köszönhetően a város vezetői, képviselői felismerték, hogy ez Miskolcnak kiváló, bőven megtérülő befektetés. Ha ez nem így lenne, egy fillért sem fordítana rá.

Tavaly kritikával illette, hogy nem volt elég idő a fesztivál megszervezésére. Mi a helyzet idén? 

Visszaköszön a tavalyi év, sőt, most még sajnos nehezebb a helyzet. Megfontolt, időben hozott döntésre van szükség. A halogatás jelentős forrásoktól fosztja meg a fesztivált, a szervezési feladatok ebből adódó nehézségeiről nem is beszélve. A 2025-re tervezett Kocsonyafesztiválról már az azt követő néhány hónapban dönteni kell, ahogy véget ért az idei rendezvény, így szeptemberben el lehet kezdeni a pályáztatást például a szervezést illetően is. Ez minden komoly fesztivál esetében így működik. Marad idő forrásteremtésre, szponzorok, támogatók és sztárfellépőkkel történő megegyezésre. Nagy cégek keresik a kapcsolatot az olyan rendezvényekkel, mint a Kocsonyafesztivál, de ehhez idő kell(ene). Ezért nincs most nemzetközi szinten is ismert szponzora a miskolci rendezvénynek. Nehezíti a szervezők munkáját, ha a rendezvény előtt csupán két héttel érkezik meg a területfoglalási engedélyt. Tudom, ez mekkora stressz! 

A rendezvényen megjelenő vállalkozókat régóta előminősítik. Ez hogyan sikerült idén? 

Az idő rövidsége miatt a szervező céget nem lehetett pályáztatni, továbbá a kiállítókat sem sikerült olyan, általam fontosnak tartott – civilek és szakemberek által - minőségi megmérettetésnek alávetni, mint korábban. Kapom a panaszokat. Olyan is előfordult a napokban, hogy jelentkező vállalkozók kerestek meg, szívesen jönnének, de semmi információval nem rendelkeznek. És ez mind a késedelmes döntésből fakad. A szervezők hihetetlenül nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy sikeres fesztivál valósuljon meg. 

A „ripsz-ropsz” előminősítés miatt akkor esik a színvonal? 

Remélem nem, de ha ez a tendencia nem változik, akkor komoly problémákkal szembesülhetünk, és fontos döntést kell hoznom a Kocsonyafesztivál jövőjét illetően. 

Korábban felröppent, hogy elviszi máshová a „show-t”. 

Nem áll szándékomban, de ezt a rendezvényt csak ott szabad megrendezni, ahol a házigazda valóban házigazda, érti mi ennek a fesztiválnak a lényege, célja. Az eredeti cél ugyanis egy multikulturális, innovatív, közösségépítő, értékközvetítő formabontó fesztivál volt és nem egy teljesen átlagos, szokványos gasztro rendezvény ingyenes koncertekkel. A Kocsonyafesztivál összetettsége, egyedisége sokak véleménye szerint eltűnni látszik, de visszaépíthető, ezen fogok dolgozni azokkal, akik ehhez partnereim.

Ön régóta perben áll a helyhatóság tulajdonában álló Cine-Mis Nkft.-vel. Tavaly azt nyilatkozta portálunknak, hogy 2019-ben Veres Pál polgármester úr egy sajtótájékoztatón elismerte és bejelentette az ön jogos kárigényét, sőt, azóta – az ön állítása szerint - a polgármester többször is megerősítette ezt. Hol tart az ügy? 

Néha nem is tudom követni a fejleményeket, kicsit olyan, mintha mindig más venné a kezébe az ügyet, akinek meg kell ismernie a sztorit. Legutóbb az történt – ami engem nagyon meglepett, mert mediátorként a békés megegyezésben hiszek -, hogy a városvezetés azt javasolta, nyújtsak be keresetet a CineMis-szel szemben. Ezt megtettem. Az ügy lezárása kapcsán nem kötöttem ki, hogy mindaddig nem lehet Kocsonyafesztivál, amíg nem születik megállapodás az ügyben. Ez esetben ugyanis sem tavaly, sem idén nem lett volna rendezvény. 

Jó, jó, de azért az ön érdeke is a rendezvény megtartása, nem? 

Az én érdekem az is, hogy ami veszteség ért, azt megkapjam. 

Mekkora összegről beszélhetünk? 

Nem tudom, ezt majd szakértők fogják meghatározni. 

kocsonyafesztival-vasarnap17
2023-ban is nagy sikere volt a Miskolci Kocsonyafesztiválnak.
Fotó: Bujdos Tibor

Mit szólt ahhoz, hogy tavaly a Kocsonyafesztivál vasárnapjára időzítette a közelben a Demokratikus Koalíció (DK) a miskolci kampányrendezvényét. Idén mire számít?

Azt gondolom, hogy a Kocsonyafesztiválra valaki pártállástól, -szimpátiától függetlenül kijön, azzal nincs semmi baj, sőt. De azt nem tartom szerencsésnek, ha valamelyik párt ezt szervezett vonulásokkal, harsány politikai szimbólumok használatával teszi. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy ez kontraproduktív és provokatív. Bízom a józan belátásban és az önmérsékletben. 

Önnek nincs ráhatása, hogy a pártok ne lehessenek még csak a közelében sem a rendezvénynek? 

De, ezt ki is kötöttem a szerződésben. A választások előtt mindig kihívás volt ennek elejét venni, de eddig sikerült, és a jövőben sem adok teret egyik pártnak sem: a direkt politizálásának nincs helye a Kocsonyafesztiválon! 

Mit gondol arról, hogy a DK és Veres Pál viszonyát éppenséggel nem nevezhetjük barátinak, sőt. A Gyurcsány-párt folyamatosan támadja a polgármestert, holott a Velünk a Várossal együtt irányítják a várost. 

Szerencsére nem kell politikával foglalkoznom, most és a jövőben sem szeretnék.

A Kocsonyafesztivál reklámozását a közösségi médiában, valamint számos más csatornán keresztül az országban és a határon túl elegendő méretűnek tartja, vagy olyan, mint egy turisztikai szakértő Ellipsum fürdő kapcsán mondottak: ráférne a reklám! 

A fesztivál széles körben ismert, szinte reklám nélkül el tudja magát tartani, de persze mindig fontos a reklám. Jövőre ebben is változásnak kell lenni. 

Éspedig? 

A testvérvárosokat jobban be kell vonni. Újra fel fogom eleveníteni a „Vendég ország”, „Vendég város” és „Vendég borvidék” ágát a fesztiválnak. A terveim már megvannak rá. A reklám a befektető város számára jelenthetne az érdeklődők és szponzorok révén leginkább plusz bevételt.

Tart a katolikusok böjtje. Rájuk a gasztronómia tekintetében gondolnak? 

A fesztiválon olyan széles a kínálat, hogy ők is találnak megfelelő ételeket. 

Ha majd számvetést csinál – nem anyagi értelemben - a Kocsonyafesztiválról, mikor és mivel lesz elégedett? Mit szeretne a jövőt illetően?

Mint a fesztivál jogtulajdonosa azt tudom mondani, hogy a szervező cég a nehezített pályán – az idő rövidsége - nagyon kitesz magáért. A kérdés első felére teljes mértékben csak akkor tudok válaszolni, ha már túl vagyunk a hétvégén. A jövőt illetően pedig lesz egy önkormányzati választás, 

abban bízom, hogy olyan bölcs, Miskolc boldogulását előtérbe helyező emberek kerülnek döntéshozói pozícióba, akik felismerik, mikor, miről, hogyan kell döntést hozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában