Ünnepi Csillagparty

2024.03.13. 12:30

A forradalom csillagai: a 19. század csillagászatáról tartanak előadást a miskolci csillagvizsgálóban

Pénteken, azaz március 15-én lesz a következő Csillagparty, adták hírül a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai.

Tavaly lett hatvanéves a miskolci csillagvizsgáló.

Fotó: Ádám János

Az érdeklődők Leitner Zsolt " A forradalom csillagai – csillagászat a XIX. sz.-i Magyarországon" című előadását hallhatják, erről így írnak közleményükben: „A XIX. sz. magyarországi csillagászatára nagy hatással volt mind a reformkor, mind a forradalom és a szabadságharc; csillagászati motívumok megjelentek egyik legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor műveiben is. Bár a szabadságharc bukása visszavetette a hazai csillagászatot is, mégis voltak olyan nagyszerű honfitársaink, akik a század második felére világszínvonalúvá emelték ezt a csodálatos tudományágat."

Az előadást derült idő esetén távcsöves bemutató követi. A távcsöves bemutatás végén lehetőség lesz a távcsövön keresztül okostelefonnal történő fotózásra is. Az ehhez szükséges adaptert a szervezők biztosítják. 

A szervezők arról is tájékoztatnak, hogy minden pénteken, derült idő esetén, sötétedés után távcsöves bemutatót tartanak az intézményben a csillagvizsgáló munkatársai. Szakköreikben pedig várnak minden olyan 12 évtől idősebb fiatalt és a felnőttet, akik komolyabban érdeklődnek a csillagászat, az űrkutatás és az űrhajózás iránt. Szakköri foglalkozásaikat péntekenként 19 órától tartják a dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában