Mutatjuk

2024.02.15. 13:30

Rejtélyes dologra bukkantunk a Vörös-tó partján

Az Aggtelek melletti természetvédelmi területen érdekes jelenségeket lehet megfigyelni. Kissé hátborzongató...

Boon.hu

A Vörös-tó partján bukkantunk a rejtélyre

Fotó: BOON

Az Aggteleki-karsztot jól oldódó triász időszaki mészkövek alkotják, amelyeken rendkívül változatos formakincs alakult ki: víznyelők, dolinák és egyéb karsztos objektumok váltják egymást. Tavasszal, hóolvadás után gyakran előfordul, hogy víz gyűlik össze a dolinák alján, amely azonban hamar elszivárog. 

Nem így van ez a Vörös-tó esetében. A tó nem más, mint egy dolinában összegyűlt állandó vizű tavacska, amelynek vizét korábban az ott legeltetett marhák gyakran felkevertek. Innen kapta nevét a tó. A dolina alja a környék dombjainak anyagának lehordódása miatt feltöltődött és feliszapolódott, emiatt a korábbi felszíni vízelvezető forma funkciója megszűnt, fejlődése megállt, dolinató jött létre. A környék vörös színű talajai a kréta-eocén időszakban lezajlott trópusi mállás termékei, amelyek a színüket a vas-oxidtól kapták.

Lábnyomat a vörös agyagban 

A Vörös-tó partján járva, a vöröses talajban egy furcsa lábnyomra bukkantunk a minap. Emlősállaté a nyom, amely nagyobb, mint egy kutya, karmainak nyoma jól kirajzolódik a lenyomaton. 

Élesen kirajzolódik a nyom a vörös talajban
Fotó: BOON

Mind a farkas, mind a hiúz őshonos ezen a vidéken, de általában kerülik az emberjárta vidékeket. A Vörös-tó partja viszont ismert turistaútvonalon van. 

Ön szerint milyen állat lábnyomáról van szó?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában