Döbbenet

2024.02.10. 07:00

Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt baleset a Dél-Kiliánban - Fotók

Miskolc - Hétfőn inkább elkezdik leverni a még fent maradt vakolatot, nehogy tragédia történjen a Dél-Kiliánban, a szolgáltatóháznál.

Szaniszló Bálint

Ilyenek az állapotok a régi rendelőknél

Fotó: Ádám János

„Balesetveszély!” Kérjük, mindenki fokozottan figyeljen a saját és a szerettei testi épségére! Minek kell történnie ahhoz, hogy végre elinduljon valami az épületegyüttes állagmegóvása, esetleg felújítása érdekében? Kiliándél legforgalmasabb részéről van szó!

 – tette közzé február 6-án késő este közösségi oldalán a Kiliándéli Közösség.

Szolgaltato-haz-16-aj
Omlásveszély
Fotó: Ádám János

Történt ugyanis, hogy a Dél-Kilián lakótelepen, a Kandó Kálmán utcában lévő szolgáltatóház járdarész feletti előtetőjéről nagy mennyiségű vakolat zuhant le a járdára. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt baleset, vagy tragédia.  

A területet körbeszalagozták a lehetséges balesetek elkerülése érdekében. A szolgáltatóház egyébként úgy fél évszázaddal ezelőtt épült, a lakóteleppel egy időben.

A Facebookon kellő őszinteséggel foglalnak állást a kérdésben. Csak egy bejegyzés a sok közül:

Probléma megoldva, kiírták egy A/4-es lapra, hogy Vigyázat, omlásveszély! Akinek meg a fejére szakad, hát így járt, ők szóltak...

Váljon le, aminek le kell válnia 

Bartha György, a terület önkormányzati képviselője is a Facebookot használta arra, hogy arról tájékoztassa a lakótelepen élőket, hogy – mint írja – a kilián-déli szolgáltatóház balesetveszélyes vakolatának az eltávolítása hétfőn (február 12-én - a szerk.) elkezdődik.

A munkálatok 2-3 napig fognak tartani. Várhatóan erős porhatás keletkezik a munkavégzés alatt, így a területet lezárják.

Az is kiderült, hogy maga a szolgáltatóház nem a miskolci önkormányzat tulajdonában van, hanem társasházként működik, így jogos a kérdés: „Kinek a felelőssége és költsége a felújítás valamint az életveszély elhárítása?” Erre a közösségi oldalon felvetődött kérdésre Bartha György önkormányzati képviselő azt válaszolta, hogy „a társasházé lenne (a felelősség és a költség), de mivel balesetveszélyes, így gyorsan kell cselekedni, ezért én megcsináltatom.”  

Rendezetlen jogi helyzet 

Részletes magyarázat is olvasható az egyik kommentben:

A szolgáltatóház egyes emeleti részei az önkormányzati tulajdonú járda fölé nyúlnak ki, az emeleti részeket tartó oszlopok is az önkormányzati tulajdonú járdán vannak. A társasház alapító okiratát nem ismerjük, nem tudjuk, hogyan kezeli azt a helyzetet, hogy a társasház egy része a járda fölött van, de a vakolatomlás azokat veszélyezteti, akik a járdán közlekednek, nem pedig a társasház területén tartózkodnak. Valamennyi körülményt nem ismerjük, de ez az állapot jogi szempontból elég rendezetlennek látszik és ennek a rendezetlen állapotnak is köze lehetett ahhoz, hogy az önkormányzat nem a szolgáltatóházban meglévő rendelők felújítása, hanem az épület sorsára hagyása és új rendelők építése mellett döntött.

A szolgáltatóházban működnek jelenleg még a körzeti háziorvosi és gyermekorvosi rendelők. Az önkormányzat épp a korszerűtlen környezetre hivatkozva döntött úgy, hogy a közelben egy vadonatúj egészségházat épít fel és így változtat a tarthatatlan állapotokon.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában