Vakvezető képzés

2024.02.24. 13:01

Kepi, a labrador még csak most tanul magyarul

Nemrég érkezett a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolához egy kedves 4 hónapos labrador kan. Kepi új életet kezdett. Új környezet, más nyelv, rengeteg izgalmas felfedezés. Meglátogatták őt és kölyöknevelőjét Budapesten.

Boon.hu

Kepi és Zsuzsanna hamar megszerették egymást

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola

A Kepi szót egészen máshogy ejtik Belgiumban, mint ahogy mi, ezért újra meg kell tanulnia a saját nevét. Két nap kevés volt ehhez, de hamarosan meg fogja szokni

– mondta Molnár Zsuzsanna kölyöknevelő, és ezzel megnyitotta az érdekességek sorát. A fekete kiskutya február közepén utazott egy nagyot, és eljutott Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolához, pontosabban az egyik kölyöknevelő a budapesti XVIII. kerületi kertes házas övezetbe. 

Kepi
Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola

Nemzetközi együttműködés 

Kepi nemzetközi együttműködésben érkezett az alapítványhoz, pár év múlva ő lehet az iskolában született kiskutyák apja, ha megfelel egészségileg, viselkedésében és természetében erre a feladatra. A vakvezető kutyás világszövetség kiemelt célja, hogy tagszervezeteinél minél több vakvezető vonalas kutya szülessen, amelyek nagyobb arányban alkalmasak a vakvezető munkára. Vagyis Kepi felmenői között voltak vakvezető kutyák, és remélik, hogy belőle is remek tenyészkan válik.

Egy aranyos, nyugodt lélek 

A 18 hetes kölyök még jó messze van ettől, most leginkább az új környezettel ismerkedik és tanul kölyöknevelőjétől: „Nyugodt természetű, szereti az embereket. A két teljesen eltérő természetű macskámmal már alaposan feltérképezték egymást. Egyelőre annyit tud, hogy kérésre leül és tapsra behívható, külön öröm, hogy a „pipi” szóra, ami a pisilést jelenti, kimegy elvégezni a dolgát.” 

Zsuzsanna szerint nyugodt lélek, nagyon szereti az embereket, vidám, játékos és érdeklődő. Elég erős testalkatú és egyelőre még kicsit harap...

Ismerkedés a házirenddel 

A kertben szabadon játszhat, a földre tett balkonos növényekhez azonban nem nyúlhat, mert ott minden a gazdié. A lakásban tanítási célzattal sorakoznak az ajtónál hosszú sorban a cipők, ugyanis ezekre nem pályázhat, kapott helyettük egy szabadon rágcsálható papucsot. 

Zsuzsanna szobájába bemehet, viszont a fia szobájába nincs bejárása (pedig a cicák oda is mehetnek). Szóval, majdnem minden szabad, de vannak kivételek. Később hasznos lesz ez a tudás mindenkinek, Kepinek és Zsuzsának is. 

Az "ereszd" vezényszó gyakran elhangzik. Most éppen egy régi bőrdarabot kapart elő az udvaron, de egyből leteszi, amikor gazdija kezében meglátja a bőrből készült rágókát vagy tápot, amit kapni szokott.

Csak engedéllyel 

A kertes ház vízkivetője a határ. Zsuzsanna szándéka szerint onnan csak engedéllyel mehet tovább a kutya a kerítés felé. Elkezdték gyakorolni a kapu szabályt is: Kepi engedély nélkül nem megy ki az utcára, illetve csak a kölyöknevelő hívására. Minderre a kutya biztonsága miatt van szükség.

Az óvatosság más okból is indokolt, ebben a kerületben is előfordultak az elmúlt hetekben Budapest-szerte tapasztalt mérgezési kísérletek. „A közeli erdőnél sárga színű anyagot szórtak ki, amiről még nem tudjuk, mit tartalmaz, a lakhelyünktől néhány kilométerre lévő Gilice téren gombostűvel átszúrt kolbászt találtak. Van némi félsz bennem a 11. és 22. kerületben történt mérgezési kísérletek miatt, nagyon vigyázok Kepire” – mondta Zsuzsanna. 

Ismerkedés 
Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola

Kepi megismerkedett Scottyval es Rodmannel, a ház macskáival is, de talán náluk is furcsább volt számára a nagy légi forgalom. A Ferihegyi repülőtér közelsége miatt a repülők hangja meglepte, de pár órán belül megszokta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában