Vízállás

2024.02.21. 10:50

Vízállás: szerdára így alakult a folyók vízszintje Borsod-Abaúj-Zemplénben

Muhi-Köröm között a Sajón a komp újra üzemel.

Bővizű, de már apad a Sajó Miskolcnál

Fotó: Ádám János

„Működési területünkön jelenleg a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán van érvényben árvízvédelmi készültség. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében közel 300 kilométeren. Az ÉMVIZIG működési területének jelenleg mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség" – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense.

Több csapadékzóna

Kedden, valamint szerda éjszaka több csapadékzóna is átvonult a térségünk fölött, amelyből helyenként zápor jelleggel hullott 0,4-5,4 milliméter csapadék. Nagyobb mennyiségű csapadék a Rima vízgyűjtőjén, a Hernád forrásvidékén, illetve Felső-Tisza és a Bodrog forrásfolyóinak kárpátaljai vízgyűjtőin hullott. A következő napokban marad a változékony, az átlagosnál enyhébb idő. A vízmozgás legnagyobbrészt apadó, vagy stagnáló volt. A Tisza árhulláma kedd reggeltől Tiszafüred (KÖTIVIZIG) térségében tetőzik 688 centiméteres vízállással. 

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén már apad a folyó.

Az apadás üteme a Tiszapalkonya alatti szakaszon továbbra is lassúnak tekinthető, de a következő napokban fokozatosan erősödik majd. Az éjszaka folyamán Tokajnál II. fokú készültségi szint alá süllyedtek a vízszintek, azonban a Sajó- torkolat alatti szakaszán továbbra is a II. fok felettiek a vízállások. Az apadás ütemét figyelembe véve az I. fokú (azaz a legalacsonyabb) készültségi szintnek megfelelő vízállások kialakulása ezen a szakaszon az esti-késő esti órákban várható. 

A Bodrog apad, de az apadás üteme továbbra is lassú. A vízállások a teljes hazai szakaszon az I. fokú készültségi szintnek megfelelő tartományban mozognak. A Sajó is apad, a magas mederteltségű torkolati szakaszán az apadás üteme továbbra is lassú. A Taktán már ütemesebb apadás tapasztalható, amely a mai nap folyamán még tovább erősödhet. 

„Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság is fontos feladatának tartja, hogy a bővizes időszakokban a többlet vizeket visszatartsa, betározza. Ennek érdekében szombaton megkezdtük a Tiszalúci ikerzsilip megnyitásával a Tiszalúci Holt-Tisza vízpótlását – jelezte a PR referens. – A működési területünkön az alábbi útlezárásokra, illetve korlátozásokra lehet még számítani: A 3307. számú, ároktői komphoz vezető út egy szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő 2024. január 23-án lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel. A Kesznyéten – Sajóörös között a Sajó áradása miatt teljes útzár van érvényben. Muhi-Köröm között a Sajón a komp újra üzemel. Az igazgatóság mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 32 szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség (27 szivattyútelepen I. és 5 szivattyútelepen II. fokú készültség). Az elmúlt nap folyamán a befogadó folyókba közel 760 ezer köbméter belvíz átemelésére történt meg" – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában