Anno

2024.02.25. 13:30

Elözönlötték a fiatalok Borsodot

Miről írt 50 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1974. február 27-én számolt be róla, hogy honnan hová vándoroltak az emberek Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Boon.hu

A vasgyár látképe. Néhány évtizede még annyira vonzó volt a borsodi iparvidék, hogy a fiatalok elözönlötték a városokot

Fotó: Bujdos Tibor

Jelentősen nőtt Borsod-Abaúj-Zemplén népessége – tíz év alatt 725 ezer 591-ről 776 ezer 752-re. A megyei tanács számára készült jelentést taglalta ötven évvel ezelőtt a megyei napilap. Az emberek mozgásának iránya jól láthatóvá vált. Miközben 1960-ban a megye lakosságának 30,2 százaléka élt városokban, 1970-ben már 37,5 százalékuk volt városlakó.

Az elvándorlás főleg a sátoraljaújhelyi, az encsi, a mezőkövesdi járást érintette. Leninváros lakossága viszont több mint háromszorosára, Kazincbarcikáé másfélszeresére nőtt, és Miskolc, valamint Ózd lélekszámának gyarapodása is jelentősnek volt mondható. 

A jelentés készítői megemlítették, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén az országos átlagnál fiatalabb megyének számított. Volt rá magyarázat: az 50-es években az ipar munkaerőigényének megfelelően főként fiatalok vándoroltak be ide. Érdekes jelenségként merült fel, hogy Leninvárosban és Kazincbarcikán már a 40 és 60 év közöttiek aránya is nagyon alacsonyan maradt.

A nemek közötti arányra vonatkozó adat: Borsodban ezer férfira 1029 nő jutott abban az időben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában