Áradás

2024.02.27. 18:00

Mutatjuk, mi jön vármegyénk vízfolyásain

Árhullám vonul le a Sajó folyón, amely hétfő délután tetőzött Sajópüspöki térségében.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

„Működési területünkön az elmúlt nap folyamán a Tarna vízfolyás mentén rendelt el igazgatóságunk I. fokú árvízvédelmi készültséget. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon közel 150 kilométeren. Az ÉMVIZIG működési területének továbbra is mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség” – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense.

Kevés csapadék

Hétfőn a hazai vízgyűjtőkön nem hullott számottevő mennyiségű csapadék. Folyóink külföldi vízgyűjtői közül a Sajó és a Hernád felső területein esett 2-8 milliméter közötti mennyiségű csapadék. A következő napokban csapadékmentes, tavaszias időjárás várható. A vasárnap lehullott csapadékból árhullám alakult ki a Tarnán is, amely a késő esti órákban tetőzött Tarnaméra térségében.

Kedd hajnalban Tarnaörsnél következett be a tetőzés az I. fokú (azaz a legalacsonyabb) készültségi szintnek megfelelő tartományban. Tarnaméránál ütemes, míg Tarnaörsnél egyelőre lassú az apadás mértéke. Jelenleg Jászdózsa térségében tart az árhullám levonulása, a folyó ebben a térségben tetőzik a reggeli órákban. A Tisza működési területünk teljes hosszán apad, a vízállások készültségi szint alattiak.

A Bodrog teljes hosszban apad. A hazai folyószakaszon továbbra is lassan csökkennek a vízállások. Kisebb árhullám vonul le a Sajó folyón, amely hétfő délután tetőzött Sajópüspöki térségében. Jelenleg Sajószentpéter térségében tetőzés közelében van a folyó. A Sajószentpéter alatti szakaszon további gyenge áradás várható, készültségi szint alatti vízállásokkal. A folyó alsó, Tiszához közeli torkolati szakaszán ütemes a vízszintek csökkenése – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában