Mementó

2024.01.14. 12:59

Újjáépítenék a Szeghalmy-féle fa avasi kilátót

Lakossági javaslatot befogadva, a Miskolci Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére emlékhelyet hoztak létre a Horváth-tetőn.

Szaniszló Bálint

A jelenlegi, felújított avasi kilátó

Szeghalmy Bálint építészt 1929. május 1-jétől Miskolc főmérnökévé nevezték ki. Miskolci évei alatt készült munkái közül kiemelkedik a kalotaszegi stílusban tervezett martinkertvárosi, valamint a Deszkatemplom. A helyén fatemplom épült 1724-ben és 1781-ben, majd 1874-ben készült el az a kereszt alaprajzú épület, mely a jelenleginek közvetlen elődje volt. Ennek romlása miatt írtak ki pályázatot új templom építésére, amelyet ő, az akkori városi főmérnök nyert meg, így az ő tervei alapján épült föl a templom 1938-ban. A Deszkatemplom 1997-ben leégett, de Szeghalmy eredeti tervei alapján újraépítették. Másik miskolci épülete a mai avasi kilátó elődjeként álló Rákóczi kilátó volt, amely a Deszkatemplomhoz hasonló stílusban épült. Ezt szovjet katonák lőtték szét 1956-ban. 

A Rákóczi kilátó

Nosztalgia 

A Szeghalmy Bálint tervei alapján 1934-ben megépült egykori kilátó helyén és maradványainál lakossági javaslatot befogadva, a Miskolci Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére emlékhelyet hoztak létre, ahol elhelyezték az egykori kilátó méretarányos bronz makettjét. Az egyesület tagjai - közülük néhányan a városi közgyűlés választott képviselői -, összefogtak, hogy az eredeti helyszínen, emléktáblával jelöljék meg, az egykor Miskolc felé magasodó kilátó helyét. Sokan nosztalgiával gondolnak arra ma is, hogy a Deszka-templom tervezőjének eme egykori remekművét is helyre kellene, lehetne állítani.  

Az emlékhelyet január 15-én, hétfőn 13.30-kor avatják fel ünnepélyesen. Az avatóbeszédet Veres Pál polgármester mondja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában