Ma írták a magyart és a matekot

2024.01.20. 15:30

Nagy volt az izgalom, megkezdődött a központi felvételi a középiskolákban (fotókkal)

A tét hatalmas, a központi írásbeli felvételi vizsga eredményétől függ, melyik középiskolába jutnak be az általános iskolás diákok.

Répássy Olívia

Izgalommal teli percek. Hogyan fog sikerülni?

Fotó: Ádám János

Először a magyar nyelv és irodalom tantárgyból számoltak be tudásukról az általános iskolások, majd egy negyedóra pihenés után következett a szintén háromnegyed órás matematika írásbeli: szombaton délelőtt tartották országszerte azonos időben a központi felvételi vizsgák írásbeli részét a középiskolákban.

 

Gaálné Sziráczki Ildikó második gyermekét kísérte el ezen a napon, a Herman Ottó Gimnáziumba felvételiző Alíz nagyon  izgult. 

"Mi azért választottuk ezt az iskolát, mert a nővére, Adél is ide jár már. Alíz pedig nyolcosztályosba készül a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolából. Az iskolaválasztásnál fontos szempont volt az is, hogy útba esik reggelente munkába menet" – magyarázta az édesanya a Boon.hu-nak.

A diákok bármelyik középiskolát választhatták a felvételi megírására, attól függetlenül, hogy hova szeretnének bekerülni.

Jó nevű iskola

Garabuczi Roland gyermeke, Lili szintén a testvére miatt választotta ezt az iskolát.

"Zoé már hermanos, és most nyolcosztályosba készül a húga is, aki a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolába jár. Azért döntöttünk emellett a középiskola mellett, mert jó híre van. Ismerőseinktől hallottuk, hogy sokféle módon bontakoztatják ki a tehetségeket, úgyhogy már a kicsivel is jó előre gondolkoztunk, mikor felvételi előkészítőre járt ide."

Suller-Nagy Anita úgy nyilatkozott, gyermeke már általános iskola második osztályában eldöntötte, hogy hermanos akar lenni.

"Mi Sajószögeden lakunk, Panna Tiszaújvárosba járt suliba eddig, úgyhogy hozzászokott az ingázáshoz. Azt mondta, neki megéri egy kicsit tovább utazni, hogy abba a vágyott iskolába járjon, amiről még videókat is szokott nézni" – mondta a négyosztályosba felvételiző diák édesanyja, aki azért ajánlotta ezt a középiskolát lányának a felvételi megírására, hogy később otthonosabban érezze magát.

A magyar és a matematika írásbelik pontszámait néhány napon belül kihirdetik. Ezzel azonban nincs vége a megpróbáltatásoknak. A felvételizők jelentkeznek a megcélzott középiskolákba, ahol szóbeli vizsgákon is bizonyítani kell felkészültségüket. Az írásbeli dolgozatok és a szóbeli feleletek után kapott pontszámokat összesítik az iskolák, és az így kapott rangsor alapján május elején derül ki, hogy mely diákot melyik középfokú oktatási intézménybe vették fel.

Van miért izgulni.

Szombat délután képet kaphatnak a szülők, diákok és tanárok, hogy az írásbeli hogyan sikerült, hiszen az Oktatási Hivatal honlapján már meg is jelentek a feladatsorok megoldásai.

A felvételi eljárás fontos dátumai

Január 30. 14 óra
A pótló írásbeli felvételi vizsga időpontja. Ezen azok vehetnek részt, akik január 20-án alapos ok miatt, igazoltan nem tudtak Február 9.
Minden diák megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli felvételin. 
Február 21.
Eddig a napig továbbítják az általános iskolák a diákok tanulói és jelentkezési lapjait – ekkor történik meg maga a jelentkezés a középfokú iskolákba. A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők (és szüleik) az űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg is intézhetik.
Március 4-től március 20-ig
Ekkor tartják a szóbeli meghallgatásokat a középiskolák.
Április 8–10.
Ebben az időszakban lehet változtatni a megjelölt iskolák/tanulmányi területek sorrendjén.
Május 2.
A diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot a középiskoláktól.
Május 6–22.
Rendkívüli felvételit eljárás (azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel). Ekkor a jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről május 22-ig dönt is az igazgató. (Egyébként az intézmények egészen augusztus végéig tarthatnak rendkívüli felvételi eljárást.)
Június 26–28.
Beiratkozás a középfokú iskolákba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában