Különleges munka

2024.01.21. 08:00

Három-négy hét, és kész az új elektromos gitár Mezőkövesden

A mezőkövesdi Merucza Dániel egyedi hangszereket gyárt.

A tervezés fázisa: Merucza Dániel új elektromos gitárt készít

Forrás: Mezőkövesdi Újság

Merucza Dániel gyermekkora óta gitározik, a hangszerkészítéssel két éve foglalkozik komolyabban. 

– Nem álltam úgy anyagilag, hogy bemehettem volna a hangszerboltba megvenni egy 300 ezer forint értékű gitárt. Éppen ezért vettem egy jóval olcsóbb hangszert, és ahhoz vásároltam jobb minőségű alkatrészeket, melyeket beépítettem. Előfordult, hogy át kellett alakítani a gitártestet ahhoz, hogy beleférjen például a hangszedő, így kezdődött a hangszerkészítés – emelte ki Merucza Dániel. A gitárkészítés folyamatáról elmondta: egy jó tervrajz után jönnek az előkészületek és a megvalósítás. Jó minőségű alkatrészek szükségesek. – Pontos mérések kellenek, hogy megfelelő legyen a hangszer, jók legyenek az illesztések és ne hangolódjon el a gitár – avatott be a részletekbe Merucza Dániel, aki főállásban pékként dolgozik, szabadidejében foglalkozik a hangszerkészítéssel. Elmondta, egy gitár elkészítéséhez három-négy hét szükséges. – Attól függ, hogy milyen a forma, milyen a festés és milyen kreatív dolgokat viszek bele. Hogyha bonyolultabb, akkor várni kell például a száradással, ennek az ideje függ az időjárástól is, télen természetesen lassabban szárad a festék – említette meg. 

Merucza Dániel – aki a későbbiekben szeretne főállásban foglalkozni a gitárkészítéssel – egyelőre kizárólag elektromos gitárokat készít, de a jövőben akusztikus hangszerek és basszusgitárok gyártását is tervezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában