Szombati finomságok

2024.01.20. 20:00

Három év kihagyás után újra forralt bor illata Görömbölyön + Fotók

Miskolc-Görömböly - Megtelt a Szolártsik tér, újra megrendezték a Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Napot.

Répássy Olívia

Nem lehetett kihagyni a melengető forralt bort Görömbölyön

Fotó: Ádám János

Tizennegyedszerre rendezték meg a forgatagot, ahol még régi fotókból is nyílt kiállítás.

Csöbör Katalin örömét fejezte ki, hogy újra meghívták őt az, ahogyan fogalmazott, egyik legjobb miskolci rendezvényre.

„A Nő A Siker Alapítvány működteti a Martin János Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolát, aminek diákjai sütöttek ide úgynevezett királytortát” – mondta az országgyűlési képviselő, aki átadta a szót Berencsy Máténak, aki ismertette a nyugati vízkereszt ünnepi hagyományát.

„A királytorta, más néven három király tortája sok országban vízkereszthez kötődő sütemény. A nyugati keresztény hagyományban vízkeresztkor, vagyis a három királyok napján ünneplik a bölcsek látogatását a gyermek Krisztusnál.”

forralt-bor-fesztival-13-aj
A királytorta, más néven három király tortája. Fotó: Ádám János

Programokban nem volt hiány

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere elárulta, férje nélkül jött a rendezvényre.

„Ő most a szőlőben van, mert ebben az időszakban alapozható meg a jó bor. Ezen a fesztiválon rengeteget tanulhatnak egymástól a városrészek, hogy hogyan kell erős közösséget építeni.”

Borkuti László, a Velünk a Város önkormányzati képviselője köszönetet mondott a szervezőknek.

„Jó itt lenni, mert itt barátságok köttetnek, sokat beszélgethetünk az estébe nyúlóan, hát, kellemes borozgatást kívánok mindenkinek!” – mondta.

Az ünnepi beszédek után ökumenikus vesszőszentelést tartottak a Vince-nap alkalmából. Több gyermekműsor is volt a helyi gyerekek előadása mellett. De fellépést szerveztek Gáspár Anni nótaénekesnek, Cselepák Balázs színművész-énekesnek és a Sztrapacska Blues Bandnek. Az estet retro disco zárta.

Szarvaspörkölt kenyérrel

Varga Zoltán gyermekei már tizenegy éve Görömbölyön járnak óvodába, iskolába.

„Eredetileg az Avason laktunk, csak három éve költöztünk ide, de az itt élők már jóval korábban befogadtak minket. Nagyon szeretünk minden helyi rendezvényt, a Görömbölyi Őszt, meg amik a pincesoron szoktak lenni évente akár többször is. Itt a kedvencem a forralt bor, amiket barátainkkal szoktunk inni.”

Szilágyi Péter a Holló Falatozó tulajdonosa Bükkzsércen.

„Tegnap készítettem ezt a szarvaspörköltöt, kakukkfűvel. Forralt bort hoztunk, fehéret és vöröset is. Különlegesen készültek: a narancsnak csak az értékes héját tettem bele, hogy ne legyen keserű, meg sok friss gyömbért, igazi vaníliát és csillagánizst. Ezentúl erdélyi Csíki áfonyasört hoztunk még.”

Mindenkinek volt kedvére való

Négy idős hölgy ácsorgott a színpad előtt, közülük hárman testvérek.

„Miskolciak vagyunk mindannyian, és lehetőség szerint minden helyi rendezvényen kint vagyunk, ezt is nagyon szeretjük a házias ízei miatt” – mondta Szabó Józsefné.

„Közülünk van, aki a haltepertőért van oda, van, aki a vérért, mást meg mindenféle kézműves termék érdekel. A lakótelepen élők hol tudnak ilyeneket megtermelni ma már?” – kérdezte a "törzsvendég", akiben a Népkerti Piknik említése is jó "ízemlékeket" ébresztett.

Valóban volt az eladók portékái között házi készítésű szarvasgombás olaj, csili, cukormentes édességek, egyedi fánkok, méz, szörp és szappanvirágok is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában