Extrém hideg

2024.01.09. 16:15

Így óvják a fagytól a kutyákat a menhelyen

Fokozott gondot kell fordítsunk a házi kedvencekre is a hideg télben.

Horváth Rita és egy fázós kutyus a kutyahidegben

Fotó: Ádám János

Az előrejelzések szerint – amúgy az évszaknak megfelelően - durva fagyok köszöntöttek be. Az utóbbi hetekben megszokottaktól hidegebb idő az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. És természetesen a menhelyre került kutyák is dideregnek.

Fokozott figyelem kell

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány telephelyén többségében kutyákat tudnak elhelyezni. Ilyenkor a kenelekben lévő állatok alá szigetelőanyagként faforgácsot tesznek a kutyaólakban pedig vastag szalma takaró kerül alájuk – tájékoztatott Horváth Rita telepvezető. Nagyon fontos, hogy naponta többször cseréljék az ivóvizet és ugyanilyen lényeges a bőséges legalább naponta kétszeri etetés és a mozgásigény kielégítése – tudtuk meg.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi javaslatai szerint fontos, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceink semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál, az egyesület javaslata, hogy aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet. Az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal.

Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet adjon. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt (ha van barkács műhely) otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 centimáteres lábakon kell, hogy álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust sem szabad télen fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba). Egy kis odafigyeléssel csökkenthető a szenvedésre ítélt állatok száma – hívja fel a figyelmet az egyesület.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában