Segítségnyújtásból jeles!

2024.01.11. 14:10

Már nem először mentett életet az ongai diák

Szabó Gergely Máté iskolába menet segített egy fiatal hölgynek, aki a buszon esett össze.

Répássy Olívia

Szabó Gergely lélekjelenléte, gyors cselekedete segített abban, hogy ne történjen nagyobb baj

Fotó: Bujdos Tibor

Az élethez szerencse is kell – szokták mondani. Január 10-e mindenképpen szerencsés napja volt annak a nőnek, aki összeesett az Onga felől Miskolcra beérkező buszon, mert Szabó Gergely Máté ugyanezen a járaton utazott aznap reggel. A tizenhat éves fiú csak szerdánként jár busszal, mert ilyenkor a második órával kezdődik meg tanítása a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Technikumban. Már Miskolcra ért be a busz, amikor hosszabban ácsorgott a megállóban. 

„Figyelmes lettem egy nagyobb tumultusra a jármű elejében. Éreztem, hogy valami baj van, ezért előre siettem. Azt láttam, hogy egy fiatal hölgy fekszik az ülések között eszméletlen állapotban. Miközben szólítgattam, és a mentősök már vonalban voltak, egyszer csak elkezdett remegni. Gyorsan szóltam egy-két embernek körülöttünk, hogy segítsenek kihúzni az ülések közül, mert egyedül nem bírtam volna, a lába ugyanis be volt akadva. Gyorsan stabil oldalfekvésbe raktuk, miután kihúztuk, hogy nehogy megfulladjon a saját nyálában vagy lenyelje a nyelvét" – mesélte a diák, aki úgy gondolja, más is meg tudta volna tenni ezt, de lehet, nem merte, mert attól félt, hogy valami nagyobb kárt okoz vele a betegnek. – Mindenkit arra szeretnék biztatni, hogy ne féljenek odamenni és segíteni idegeneknek is."

Szülei jó példával járnak elől

Szabó Gergely Mátét arra nevelik szülei, hogy minden esetben segítsen, ha tud. „Volt már példa arra, hogy édesapámmal egy hajléktalant ültettünk fel egy padra, mert féltünk, hogy a földön meg fog fagyni, mikor összeesett. Ekkor én még csak tizenkét éves voltam" – mondta a diák, aki hozzátette, a Kandóban honvéd kadét szakon tanul, de életmentéssel már korábban is találkozott, ugyanis ötödikes kora óta jár az Mathias Corvinus Collegium (MCC) fejlesztő foglalkozásaira.

Édesanyja elmondta, eredetileg ő szokta vinni Gergőt iskolába. „Én magam is Miskolcon dolgozom, és ezen a napon csak kisebbik gyermekemet, a lányomat vittem be, mert, ugye, Gergőnek később kellett mennie" – mondta Szabóné Sváb Gyöngyi Szilvia, aki elárulta, fia maga választotta ezt az oktatási intézményt is, mint ahogyan ő szeretett volna heti elfoglaltságot magának az MCC falain belül is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában