Búcsú

2024.01.21. 09:30

Csorba Piroskára emlékeztek a miskolci színházban

A miskolci költő-író alkotásait idézték fel a Játékszínben.

Emlékezés

Fotó: Ádám János

Az egy óra versek közt művészeink társaságában című előadás, ami már több éve havonta egyszer jelentkezik, januárban eredetileg a kultúra napjához kapcsolódott volna, de mint azt Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze elmondta, Csorba Piroska miskolci költő, író napokban bekövetkezett halála miatt témáját megváltoztatták. "Irodalomtörténeti szempontból szomorú év lesz 2024 a miskolciak életében." A színpadon helyet foglaltak azok a színművészek, akiknek kötődése volt a Szabó Lőrinc irodalmi díjas alkotóhoz: Varga Andrea, Mikita Dorka, Kincses Károly, Kerekes Valéria, Molnár Anna és Seres Ildikó, aki összeállította az estet. 

"Kedden, 16-án kaptam azt a szomorú hírt, hogy Csorba Piroska eltávozott közülünk, mégpedig a férje születésnapján, és kettővel a Piroska-nap előtt. Voltak alkalmak, amikor sikerültek csodálatos találkozások. Elküldte nekem a színházi írásait, a Csalogány című darabból először egy részleteket tartalmazó előadás volt, majd az egész a Csarnokban" – idézte fel Seres Ildikó, aztán elhangzott, hogy Csorba Piroska csodálatos tanár is volt amellett, hogy híres költő, író lett, valamint fantasztikus humora volt. A város is elismerte munkásságát a Pro Urbe díjjal 2022-ben, 2017-ben pedig a megyei Prima díj közönségdíjasa lett. A közönség soraiban ott ült özvegye, Parázs István, valamint Fedor Vilmos, akivel megírták a Miskolci legendák című könyvet.

Életrajz

1952. augusztus 10-én született Szuhakállón. Magyar költő, író, tankönyvíró és tanár volt. Főiskolai tanulmányait a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán végezte magyar-történelem szakon 1975-79 között, később, 2001-ben a Miskolci Egyetem magyar szakán diplomázott. Dolgozott titkárnőként Miskolcon, később volt munkahelye Rakacán és Szuhakállón is, majd a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára lett. Írásai 1974-től jelentek meg. 1990-ben az SZDSZ országgyűlési képviselő-jelöltje volt.

Kitüntetései között szerepelt a Fekete István emlékdíj, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) díja, az Apáczai Csere János-díj, a Szabó Lőrinc irodalmi díj, egy Oktatási Miniszteri elismerés, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Prima díj és Miskolc város Pro Urbe díja.

Életének hetvenkettedik évében hunyt el, 2024. január 16-án.


És álljon itt egy vers Csorba Piroskától!
 

NÉZD, URAM

Nézd, Uram, elmúlt tavaszom,
lobogó fáim zöldje őszre váltott,
gyümölcseim oly súlyosak, lehúznak,
s a virágok illata csak emlék.

 

Álmaimat felissza a hajnal,
s nem adja vissza se nappal, se éj.
A mozdulatom egyre lágyabb,
s nem én: a tárgyak fognak lassan engem.

 

Távolig nem ér el tekintetem,
mi közel van, már azt se látom,
testem is teher nekem, Uram,
tán el se bírom Golgotámig.

 

Gyomjaim halódnak sárgán,
hullámaim tóvá simulnak,
csönd hallgat bennem engem.

 

Közel a tél, a hó alatt
kopár fájdalmak kemény bokra.
Fehér a feketét magába oldja,
bennem nem lesz magamból semmi többé –

 

Jöhetsz, Uram, foglald el helyed.

 

Forrás: http://www.naputonline.hu/2020/03/17/csorba-piroska-nezd-uram-ket-vers/

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában