Koszorúzás

2024.01.28. 20:22

Az elhurcoltakra emlékeztek (fotók)

Az 1945. január végén málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Diósgyőrben.

Tiszlavicz Luca

A vár szomszédságában tartották a megemlékezést

Fotó: Vajda János

Ökumenikus megemlékezést tartott a nagybányai vitéz Horthy Miklós által 1920-ban alapított Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Törzskapitánysága vasárnap az 1945. január 24-én málenkij robotra elhurcolt több mint 433 diósgyőri tiszteletére. 

A történelmi egyházak részéről Szabó József diósgyőri római katolikus plébános mondta el gondoltait az emlékezésről, az elhurcoltakról, valamint arról, hogy napjainkban is van miért imádkozni. Vitéz Csantavéry Tivadar Károly törzskapitány felidézte az akkori eseményeket. Elmondta, főként német hangzású lakosokat gyűjtöttek össze 1945. január 23-án, többek között az újgyőri Vasas otthonban, a diósgyőri mozi épületében. 

Eligazítás helyett jóvátételi munka

„Fegyveres kísérettel vitték őket, abból a célból, hogy eligazításra viszik őket. Ezt mondták. Ott már szovjet tisztek várták őket, akik közölték velük, hogy a Szovjetunióba viszik őket egy évi jóvátételi munkára.” 

A megemlékezésen fellépett Tóth Lőrinc Ágoston, a Lévay József-gimnázium tanulója, Boros Anikó Rózsa, a Határtalan Örök Értékeinkért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kocsisné Heiler Éva. 

Koszorút helyezett el többek között a miskolci önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, valamint a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Törzskapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában