Esőzések után

2024.01.08. 15:30

Árad a Sajó, ekkor tetőzik a Tisza

A vízmozgást nagyobbrészt áradás, vagy stagnálás jellemzi ezekben a napokban.

A Tiszánál

Fotó: MW

Az elmúlt 24 órában már nem hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Folyóink, vízfolyásaink hazai vízgyűjtőin jellemzően 1 milliméter alatti mennyiségeket mértek, a külföldi vízgyűjtőkön is 1-6 milliméter közötti csapadék hullott – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense. Hétfő reggel a Tiszán és a Bodrogon magas, a Sajó hazai felső szakaszán, a Bódván és a Taktán közepes, míg máshol általában alacsony, vagy igen alacsony mederteltség volt jellemző. A vízmozgást nagyobbrészt áradás, vagy stagnálás jellemezte.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a 26-os főút és Sajókaza között, a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő utat lezárták a Sajó áradása miatt - írta az útinform hétfőn.

Folytatódik az áradás

A Bodrogon folytatódott az áradás. A szlovákiai forrásfolyók felső szakaszain tegnapelőtt hullott esők hatására a hazai folyószakaszon folytatódik a vízszintek emelkedése, az árhullám tetőzése a határhoz közeli szakaszon holnap napközben, míg a folyó középső és alsó szakaszán a hét közepén várható. A vízszintek csökkenésére a Tisza árhullámának tokaji tetőzését követően lehet számítani. A Tisza ma reggel Dombrád térségében tetőzött 567 centiméteres vízállással. Felette apad a folyó, de a vízszintcsökkenés mértéke egyelőre mérsékelt.

Tokajnál, illetve a Tokaj alatti szakaszon a vízállások további emelkedése várható. Tokajnál szerdán, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél csütörtökön-pénteken várható a tetőzés. A Taktán Taktaföldvárnál mérsékelt vízszintemelkedés tapasztalható. A Kesznyéteni árvízkapu külső oldalán a Sajó újabb árhulláma, valamint az érkező tiszai árhullám együttesen fognak további vízszintemelkedést okozni. Tegnap a Sajó hazai felső szakaszán alakult ki árhullám, melynek levonulása jelenleg Sajószentpéter térségében tart, tetőzés közelében van a folyó.

A Tarnát továbbra is bővízű állapot jellemzi. Tegnap mérsékelt áradás alakult ki a vízfolyás felső szakaszán. Az árhullám az éjszakai órákban tetőzött Verpelét térségében. Az elnyújtott tetőzést követően reggel megkezdődött az egyelőre még nagyon lassú apadás. Mérsékelt árhullám alakult ki a Bódván, illetve hazai mellékvízfolyásain is. Az árhullám levonulása jelenleg Szendrő térségében tart. Az igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 31 szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség. A belvízzel borított terület nagysága 3988 hektár. A szivattyútelepek a főcsatornákon, csatornákon és szivárgó csatornákon érkező belvizek befogadókba átemelését végzik, valamint a telepekre érkező uszadék gépi, illetve kézi kiszedése történik. A szivattyútelepekre vezető főcsatornák medrét folyamatosan ellenőrizzük, annak érdekében, hogy a belvizek szivattyútelepre vezetése biztosított legyen – mondta el a PR referens.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában