Évforduló

2024.01.21. 10:42

A doni hősökre emlékeznek vasárnap Kazincbarcikától Mályinkáig

Tisztelet a doni hősöknek címmel a MATASZ Kazincbarcikai Járási Szervezete szervezett megemlékezést.

Katonák Szovjetunióban, a keleti fronton 1942-ben

Forrás: Forepán/ Gádoros Lajos

Országszerte sok helyen emlékeznek a doni hősökre a napokban. Tisztelet a doni hősöknek címmel a kazincbarcikai Bocskai István téren gyülekeznek a résztvevők 11:40-kor, majd a II. világháborús emlékműnél koszorúznak január 21-én, vasárnap. Ezt követően a Tardonai emlékműnél gyújtanak gyertyát a hősök tiszteletére. A mályinkai megemlékezést követően a Dédesi várrom tövében fekvő II. világháborús katonasírokhoz zarándokolnak a résztvevők. A koszorúzást követően Mályinkára tér vissza a menet. Az emlékmenet teljes távja 6 kilométer. A helyszínen hagyományőrzők állnak díszőrséget és történelmi lobogókkal tisztelegnek. Minden veteránt, katonát, tartalékost, hagyományőrzőket és civileket is várnak. A rendezvény előtt 11 órától istentiszteletet tartanak a Bocskai téri református templomban Kazincbarcikán.

Nyolcvanegy éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban - ez volt a Doni-áttörés-  melynek következtében a -30 fokos hidegben a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában