Közgyűlés

2023.12.14. 15:33

A közgyűlés válassza meg a Mikom ügyvezetőjét - javasolta a Fidesz-KDNP - elfogadták

Miskolc - Az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló rendeletnek módosítását javasolta a Fidesz-KDNP.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Fidesz és a KDNP frakció eredetileg rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, hogy a testület arról döntsön: módosítsák az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló rendeletét. 

A Fidesz és a KDNP álláspontja szerint a városban több olyan, a Miskolc Holding Zrt. egyszemélyes felügyelete alá tartozó cég van - köztük a közlekedési társaság és a köztisztaságért felelős cég, amely - mint fogalmaznak - súlyos irányítási problémával küzd.

Hasonló gondokat fogalmaznak meg a Mikom Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban is. A cégnél jelenleg folyamatban van az ügyvezetői poszt betöltését célzó pályázat. A közelgő önkormányzati és Európai Uniós választások még inkább előtérbe hozzák a kiegyensúlyozott köztájékoztatás fontosságát. Éppen ezért azt javasolják, hogy a társaságok első számú vezetőit a közgyűlés választhassa meg. Így teljesül ugyanis a legszélesebb körű demokrácia.

Vitatja a döntést

Amennyiben rendes közgyűlés van, akkor annak napirendjére tűzhető a javaslat. Ez történt ebben az esetben is. A napirendi szavazáskor 16-an igennel 12-en nemmel szavaztak, azaz napirendre tűzték az előterjesztést.

A napirend tárgyalásakor dr. Ignácz Dávid jegyző kért szót és elmondta, hogy a javaslat törvényt sért, mert ez a jog a Miskolc Holding Zrt.-t illeti, nem az önkormányzatot. Maga az előterjesztés is szabálytalan.

Hozzászóló nem volt. A szavazáskor azonban 16 igen voksot kapott a javaslat 9 nem ellenében és 1 képviselő tartózkodott. Azaz elfogadták a Fidesz-KDNP által benyújtott módosítást.

Dr. Ignácz Dávid jegyző jelezte, hogy a cégbírósághoz és a kormányhivatalhoz fordul jogorvoslatért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában