Tudta?

2023.12.16. 11:30

Ez a felújított avasi kilátó hétvégéje lesz

Miskolc - Mutatjuk, milyen programok várnak arra, aki szeretne körülnézni a felújított avasi kilátó erkélyéről.

Szaniszló Bálint

Ilyen lett az avasi kilátó

Fotó: Ádám János

Az idén 60 éves miskolci tévétornyot, a város ikonikus épületét a Kilátó ReStartnak elnevezett - még az előző, dr. Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat által kezdeményezett - program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően végre felújították. A modernizálás és átépítés után az állványzatot a napokban elbontották, az épület pedig teljes egészében láthatóvá vált.

High-tech élménytér 

Az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél.  

A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki. Továbbá, kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontjait.  

A „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt, melynek köszönhetően a felújítás létre jöhetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból, 1,5 milliárd forintból valósult meg, melynek célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése.

Felkapcsolják a fényeket 

A Miskolc iránytűjének is nevezett, szimbolikus épület új díszkivilágítást is kapott, amit először december 16-án, szombaton - azaz ma - kapcsolnak fel. 

Az ünnepélyes eseményre mindenkit várnak a Szent István térre, ahol Veres Pál polgármestere 17 órakor felkapcsolja a felújított avasi kilátó fényeit. Majd december 17-én, vasárnap 16:40-kor, ugyancsak a Szent István téren, a polgármester felkapcsolja a felújított avasi kilátó karácsonyi kivilágítását is.

Kilátó túra 

Vasárnap délután különleges kilátó túrára várják az érdeklődőket. Gyülekezés és indulás a Jézus kútjától (Avasalja utca) 15 órakor. A túrán részt vesz Szunyogh László városi főépítész is, aki a 4 és 7 óra közötti turnusban a helyszínen, azaz a tévétorony presszó szintjén személyesen fogadja és kalauzolja az érdeklődőket a megújult építményben. Az Avasi kilátó megújult belső terének megtekintése szerepel a programban, kiállítás, filmek, könyvek, tematikus vásár.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában