Projektzárás

2023.12.05. 19:40

Lezárult a nagyszabású miskolctapolcai fejlesztés (fotókkal)

Kétszáz fa és a Csónakázó-tó megmentésével büszkélkedhet a projekt.

Detzky Anna

Lezárult a miskolctapolcai felújítási projekt is

Fotó: Ádám János

Lezárult a „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” című projekt, amely több mint 1,2 milliárd forint uniós és állami támogatásból valósult meg. Ennek keretében többek között megújultak a Csónakázó-tó sétányai, megszépült a tapolcai Őspark jelentős része, felújították a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, emellett új pavilonokat, utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeztek ki. A sajtónyilvános projektzárót december 5-én, a Barlangfürdő aulájában tartották.

„Számomra a Zöld város projekten belül az egyik legfontosabb projektelem volt a miskolctapolcai Csónakázó-tó és az Őspark megmentése, fejlesztése. Ez a projekt egyszerre turisztikai és egyszerre identitásképző jelentőségű” – jelentette ki Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere.

Áttervezve is sikeres

Az alpolgármester elmondta, hogy a projektet megörökölték, amit jelentős mértékben át kellett tervezni ahhoz, hogy megvalósíthatóvá váljon.

„Sok extra forrást kellett még kérni a projekthez a támogató Európai Uniótól. Eredetileg háromszáz fa kivágása szerepelt a tervben, amiből kétszázat sikerült megmentenünk, így zöld módon újult meg az Őspark, ami egyben közösségi tér. A 24. órában tudtuk megmenteni a Csónakázó-tavat is a teljes eliszaposodástól. A sikeres fejlesztés által nemcsak Miskolctapolcát, hanem Miskolcot is feljebb helyeztük a magyar turisztikai desztinációk sorrendjében, amiből az itt élők is profitálnak” - hangsúlyozta Szopkó Tibor.

„Nehéz tíz éven vagyunk túl, egy uniós fejlesztési ciklusnak a végén” - mondta Miklós Viktor, Miskolc Polgármesteri Hivatala Pályázati Főosztályának vezetője. „2014-ben nyerte el a miskolctapolcai fejlesztéshez kapcsolódó pályázatot az önkormányzat és 2021-ig tartott a terveztetési és engedélyeztetési időszak. Tizenkét hónap állt volna rendelkezésre a kivitelezésre, amiben három hónap csúszás volt. A fejlesztéseken túl 2395 köbméter iszapot szippantottunk ki a Csónakázó-tóból, amit a tapolcai nagy parkolóban szikkasztottunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában