Közadakozásból épült

2024.05.13. 15:59

Padot avattak Kováts Dániel és Fehér József emlékére

Mintegy kétszázan segítették az elképzelés megvalósítását.

A pad avatásának pillanata

Fotó: Bódisz Attila

Felavatták azt a közadakozásból épített emlékpadot vasárnap, amelyet a magyar nyelvtudomány, valamint a hazai és zempléni kulturális, tudományos élet két meghatározó alakja, dr. Kovács Dániel, valamint Fehér József tiszteletére állíttattak a széphalmi Kazinczy-kertben. 
Dr. Kováts Dániel, a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola nyugalmazott tanára, Fehér József pedig a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója volt. Mindketten alapítói voltak a közel 40 éves Kazinczy Ferenc Társaságnak és A Magyar Nyelv Múzeumának, ráadásul jó barátságot ápoltak egymással. Mindketten tavaly nyáron hunytak el, és a család, valamint a barátok ötlete alapján indult gyűjtést a pad elkészítésére. Mintegy kétszázan segítették az elképzelés megvalósítását – közölte a rendezvényen Nyiri Péter, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója. 
Az emlékpadot a családtagok avatták fel és a nevükben Kemecsei Balázs, Kováts Dániel unokája mondott emlékbeszédet. Ebben egyebek mellett beszélt arról, hogy azért választották emlékjelként a padot, mert nagyapja nagy utazó volt, és az utazók olykor szeretnek megpihenni. Egy pad ráadásul alkalmas arra, hogy a nagy utat bejárt emberek rajta üldögélve beszélgessenek egymással, megosszák tapasztalataikat. Hozzátette: Kováts Dániel azért beszélgetett másokkal, hogy meghallgassa őket. A pad íve a baráti ölelést jelképezi, ráadásul használható eszköz is – emelte ki Kemecsei Balázs. 
Az avatást a Kazinczy Ferenc Társaság éves közgyűlése keretében tartották meg, majd bemutatták a szervezet most megjelent évkönyvét, amit dr. Kováts Dániel és Fehér József emlékének szenteltek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában