Civilek

2023.12.14. 20:40

Ők nyerték az idei „ év civil rendezvénye” címet

Miskolc - A vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ díjátadóval egybekötött sajtórendezvényt tartott csütörtökön Miskolcon.

Ujlaki Attila

Fotó: Vajda János

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ díjátadóval egybekötött sajtórendezvényt tartott csütörtökön Miskolcon. Az eseményen Palik Zoltán szakmai vezető elmondta, hogy már másodszorra kerül sor díjátadására. Emlékeztetett: 10 fő végezte el idén a civil workshopot.

„Ezek a képzések a civil szervezetek működésével voltak kapcsolatosak” – mondta. Hozzátette: a szervezetek esetében is fontos a fenntarthatóság és a versenyképesség fenntartása. Arról is beszélt, hogy lassan lezárul az adventi civil sorozat is. Majd ismertette a korábban meghirdetett szavazás eredményét, amely december 8-án zárult le.

Ketten is díjat nyertek

A közönségszavazás alapján az „Év civil kis rendezvénye Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében” kategória győztese az Újkazinci Baráti Kör "Hogyan maradjunk fiatalok- recept sikeres férfiak szemüvegén át -zenés traccsparti" című programja lett. Az „Év civil nagy rendezvénye Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében” kategória győztese az Edelényi Futók Egyesülete által szervezett “Compressport Szádvár Trail” című program lett. A díjazott civil közösségek 50 000 Ft értékű vásárlási utalványt vehettek át.

Jó célhoz csatlakoztak

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) – Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ idén is csatlakozott az Adventi Civil Börze elnevezésű jótékonysági kampányhoz. A jótékonysági kampány a civil közösségi szolgáltató központ címet birtokló szervezetek jótékonysági kezdeményezéseit kapcsolja össze. Az Adventi Civil Börzét a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága koordinálta. 

Az Adventi Civil Börze keretében Sátoraljaújhelyen, Kazincbarcikán és Miskolcon szerveznek játszóházakat és jótékonysági rendezvényeket. Partnerük volt a Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége és az Újkazinci Baráti Kör. A befolyt adományokból a Bustyaházi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda, valamint a Kazincbarcikai Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztálya javára szereztek be eszközöket, kellékeket.

Fontos a szerepük

A civil szervezetek kiemelkedő fontosságúak a társadalom számára, mivel számos területen játszanak kulcsszerepet és hozzájárulnak a közösség fejlődéséhez. Ezek az önkéntes alapú szervezetek széles körű tevékenységeik révén érintik az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a szociális segítségnyújtást és számos más területet.

A civil szervezetek általában a társadalom peremén lévő csoportokat segítik, és a szociális kirekesztettség ellen küzdenek. 

Például támogatják a rászorulókat, segítik a hajléktalanokat, és harcolnak a diszkrimináció ellen, de a demokráciának is fontos elemei. Lehetővé teszik az emberek aktív részvételét a társadalmi döntéshozatali folyamatokban. Ezek a szervezetek lobbiznak, kampányolnak és képviselik az emberek érdekeit a politikai döntéshozatalban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában