Áradás

2023.12.26. 14:55

A Bodrogon is emelkedőben a vízszint

Közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség karácsony másnapján az országban, a Duna Budapestnél 12.28-án tetőzik.

Boon.hu

Fotó: Bujdos Tibor

A fővárosnál még folyamatosan emelkedik a vízszint, a tetőzés jelenleg Komárom közelében tart. A Vág folyó a vártnál több vizet szállít a Dunába az olvadás miatt, ezért a Dunakanyar alatti szakaszokon magasabban tetőzik és lassabban apad majd a folyó, tájékoztatta portálunkat az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. Az ünnepek alatt is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött.

Emelkedésre számítanak

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra I. fok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában