Konyha

2023.12.24. 08:00

Az ünnepi húsok édeskésen is finomak

Karácsonykor az édes ízek dominálnak nemcsak a desszertek, de akár a főételek között is.

Detzky Anna

Ha kisült már, ide véle!

Fotó: Evgeny Atamanenko

A magyar háztartásokban vannak olyan ételek, amelyek karácsonykor szinte minden ünnepi asztalon megjelennek. Ezek közé tartozik a halászlé, a káposztaleves, a töltöttkáposzta, második fogásként pedig a halételek különbözőképpen elkészítve, valamint a szárnyas húsok. A desszertek között pedig a bejglit és a mézeskalácsot emlegethetjük. A szárnyasok azok, amelyek jól harmonizálhatnak az édes, gyümölcsös ízzel is. 

Azon azonban már kevesebbet gondolkodunk, hogy miért eszünk káposztát, illetve halat karácsonykor. Amellett, hogy mindkettő böjtös étel, abban a formában, ahogy szenteste fogyasztjuk, már egyik sem nevezhető annak, hiszen aznap megszűnik az adventi kisböjt időszaka. 

Hal, mint bőségjelkép 

A hal sokkal inkább karácsony üzenetére: Krisztus születésére és tanítványi körének tevékenységére utalhat. A Messiás eljövetelét a korban egy bolygóegyüttállás jelezte, amit ma „betlehemi csillagként” tartunk számon. A tudomány mai állása szerint ez a Jupiter és a Szaturnusz látszólagos találkozása volt a Halak csillagképben. Továbbá a Megváltó születésével köszöntött be a Halak világkorszak. Későbbi tanítványai között pedig többen halászok voltak. A Biblia megemlékezik Jézus egyik csodájáról, Péter csodálatos és egyben szimbolikus halfogásáról, miután mestere az egyház fejévé tette. A keresztények később, már az üldöztetések idején is a hal emblémával üzentek egymásnak. Ez egy görög mozaikszóból, az ihtüsz-ből ered, ami a mai napig a kereszténység hitvallása, lefordítva „Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó.” 

Újrahasznosítás a konyhában 

koczi-rozalia-a-sutikkel5
Dr. Kóczi Rozália, Recept Magazin korábbi nyertese meglepte az Észak-Magyarország szerkesztőségét a Tojásos kosárka nevű süteményével.
Fotó: Bujdos Tibor

Az Észak-Magyarország napilap receptversenyének többszörös győztesét dr. Kóczi Rozália nyugalmazott pedagógust kértük meg arra, hogy egészítse ki a hagyományos ízeket egy újabb étellel receptgyűjteményéből. Az aszalt szilvával töltött pulyka-, vagy csirkemellet javasolta, amelynek előnye, hogy a nyáron megaszalt gyümölcsöt is felhasználhatjuk hozzá. 

Aszalt szilvával töltött pulyka hozzávalói: 4 főre 

1 kg pulyka-, vagy csirkemell:

30 dkg aszalt szilva  

4 evőkanál napraforgó olaj 

só ízlés szerint 

csipet bors  

csipet paprika 

Aszalt szilvával töltött pulyka elkészítése: 

Először beáztatjuk az aszalt szilvát teába, vagy borba. Közben vékony szeletekre felvágjuk a húst és kikloffoljuk. A kilapított hússzeleteket vékonyan bekenjük olajban összekevert sóval, borssal, paprikával, majd forró olajban átsütjük. Amikor már szép kérget kapott mindkét oldaluk, akkor kivesszük az aszalt szilvát a folyadékból. Az áztatás hatására elveszíti a darabos hatását és pépessé, szinten lekvárszerűvé válik. Ezt kenjük rá a húsdarabokra, darabonként negyed marékkal. A hússzeleteket pedig összegöngyöljük. A göngyölt húsokat vízzel alájuk öntött lábasban kissé megpuhítjuk, végül tálaljuk. Mellé köretnek burgonyapürét és édesburgonyát lehet kínálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában