Egyházi nevelés

2023.11.09. 16:41

Református óvodát adtak át Hejőcsabán (fotók)

A Tiszáninneni Református Egyházkerület harmadik óvodáját adták át csütörtökön Miskolcon. A két csoportszobával működő intézményben jelenleg 47 gyermek jár, de januártól teljes létszámmal, 50 fővel működik majd.

Póczos Nikolett

A kormány támogatásával –a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában – új óvoda épült Miskolcon.

Fotó: Vajda János

Az intézmény egy zöld mezős beruházás volt, az egykor a Bárczay család tulajdonában lévő területen, hangzott el a csütörtöki átadó ünnepségen.

Kerekesné Tóth Éva, a Miskolci Édenkert Református Óvoda vezetője elmondta, 2022 januárjában kezdődtek az első kapavágások, és 2023 március 31-re teljesen elkészült az óvoda. Nyáron berendezték és felszerelték, és szeptember elsején pedig a kicsik megtöltötték élettel a Bárczay Árvéd Óvodát a hejőcsabai városrészben, ahol jelenleg 47 gyermek nevelkedik nap mint nap. Ez a létszám január elsejétől majd 50 főre nő - mondta a vezető. A kicsikkel 4 óvodapedagógus és egy asszisztens fogalakozik majd. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Program részeként épült intézményben a városrészben élő gyermekek és a környékbeli településekről érkező kicsik kapnak helyet, mondta a vezető. Majd hangsúlyozta, a gyermekekben így már kis korban elültetődnek a keresztényi nevelés alapjai.

Nagy felelőssége van a kormánynak

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, nagyon nagy felelőssége van a kormánynak és az egyházi vezetőknek a gyermekek nevelésében. Megpróbáljuk minden módon segíteni a családokat is, amelynek egyik fontos eleme a gyermekek nevelése, oktatásának biztosítása – mondta. Majd hozzátette, az óvodás kor az, amikor a kicsik értelmi szintje kezd nyiladozni, ebben kell segíteni őket. Hatalmas felelőssége van ezért az óvodapedagógusoknak, hiszen a lelki nevelésükben nagy szerepük van. Majd megosztotta személyes tapasztalatait is, hiszen úgy látja, hatalmas fejlődést jártak be a gyermekek az intézmény alapkőletételétől a mai napig. A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában 71 óvodafelújítási és óvodaépítési beruházás valósult meg mintegy 60 településen, ennek köszönhetően 3200 új óvodai férőhely jött létre – mondta. Az államtitkár ismertette, a kormány a Kárpát-medencében is elindított egy óvodaprogramot a megmaradásért azért, hogy a külhoni magyarok gyermekei magyar óvodába járhassanak.

Fontos a gyermekek értékrendjének megalapozása

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a Példabeszédekből vett idézettel kezdte gondolatát. Majd hozzátette „a mai gyermekeknek olyan időszakban kell gyermeknek maradniuk, amilyen időszakot még az én korosztályom sem tapasztalt. Koronavírus világjárvány, gazdasági- és energiaválság, háború”- hangsúlyozta. Ezek a dolgok akarva akaratlanul befolyásolják hétköznapjaikat, és lelki teherként telepednek a családokra. Ezért is fontos a gyermekek értékrendjének megalapozása – hangsúlyozta Csöbör Katalin.

Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a szülők testileg és lelkileg egészséges gyermeket, életképes és megfelelő értékrenddel rendelkező felnőttet tudjanak nevelni, partnerekre van szükség. Hozzátette, úgy látja, az egyházi intézmények ebben a magyar emberek partnerei, és a kormányhivatal is igyekszik a segítségükre lenni.

Az ünnepség szalagátvágással ért véget

Pásztor Dániel református püspök az egyházi intézmények küldetéséről, feladatáról elmondta, az Isten kinyújtott kezének tartja azokat.
Az ünnepségen Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára kifejezte háláját mindazoknak, akik részt vettek az országos óvodaprogramban, és az átadó végén Jobbágy Bertalan lelkipásztor mondott áldást.

Az ünnepség ünnepélyes szalagátvágással ért véget és a gyermekek hivatalosan is birtokba vehették a termeket és a játékokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában