boon.hu video

2023.11.14. 19:30

A pályaválasztási kiállítás két napján közel háromezer látogatóra számítanak (fotókkal, videóval)

Széles kínálat a vármegye szakképzéséből a fiataloknak minden információt megadó rendezvényen.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal 22. alkalommal rendezte meg a „Szabad a pálya!” Pályaválasztási Kiállítást az iskolaválasztás előtt álló hetedik és nyolcadik osztályos fiataloknak. A Miskolci Egyetem főépületében rendezett expó célja, hogy hozzásegítse a fiatalokat és a szülőket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő pályaválasztási döntéshez. November 14–15-én 9-től 16 óráig több mint hatvan kiállító várja az érdeklődőket, ahol a képzési lehetőségek mellett munkaerőpiaci sajátosságokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Egyengetni kell az utat 

– A hetedik-nyolcadik osztályos tanulók komoly döntés előtt állnak, most kell kitalálniuk, hogy merre tovább a tanulásban, és később a munkaerőpiacon hogyan szeretnének boldogulni – mondta Alakszai Zoltán főispán köszöntőbeszédében. – Ebben a döntésben nekünk, felnőtteknek kell őket támogatnunk – tette hozzá. Ezért szervezik meg minden évben a pályaválasztási kiállítást, még a tavalyi nehéz gazdasági helyzetben is. A kormányhivatalnak ebben állandó és megbízható partnerei vannak, mint például a Miskolci Szakképzési Centrum vagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. 

Mindent mérlegelnek 

– Az elkövetkező hetekben kell dönteniük a diákoknak arról, hogy melyik középiskolát választják. Ebben pedig osztálytársaik, barátaik és rokonaik is befolyásolhatják őket. Hogy hol van olyan iskolai közeg, ahol jó lenni, ez is egy tényező a továbbtanulásban – hangsúlyozta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ez a kétnapos alkalom kiváló arra, hogy a jelen lévő intézményekről minél több információt begyűjtsenek a fiatalok – fűzte hozzá. 

– Nemcsak egy iskolát kell választani, hanem egy olyan jövőt, amit szívesen csinálnának, amiben boldogok tudnak lenni – hangoztatta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. – Ma már a szakközépiskolák a 21. századot tanítják, robotikalaborral, digitális technikával, mesterséges intelligenciával. A legfontosabb a tájékozódás a döntés előtt, hogy mindenki közelebb kerüljön az álmaihoz – fogalmazott a kancellár. 

A tudás teszi szabaddá őket 

A házigazda szerepében dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte a tanulókat és tanáraikat. A rendezvény címére utalva (Szabad a pálya!) elmondta, hogy egyetlen dolog teheti szabaddá az embert: a tudás. Reményét fejezte ki, hogy minden tanuló talál egy megfelelő képzőintézményt, ami a tudását gyarapítja a jövőben. 

– Nemcsak az iskolák, de azok a cégek, gazdasági szereplők is jelen vannak a rendezvényen, amelyek a szakmák elvégzése után várják a fiatalokat munkavállalóként – mondta Bihall Tamás, a Bokik elnöke. A kamara pedig sokféle segítséget tud adni abban, hogy a későbbiekben sikereket érjenek el a munkájukban a fiatalok. 

– Ezek a tizenéves fiatalok a legmodernebb kor legmodernebb gyermekei, különösen az informatika, infokommunikáció területén mozognak otthonosan. De használják is ki ezt a tudást, és legyenek boldog emberek – hangsúlyozta Kiss János országgyűlési képviselő köszöntőjében. 

A megnyitót követően együttműködési megállapodást írt alá a helyszínen a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal és a Miskolci Szakképzési Centrum szakmai kapcsolatuk további fejlesztése céljából.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában